PADA „BLATNJAVA“ KIŠA

0
362

Mnogi građani Srbije zabrinuli su se jer u zemlji već danima pada prljava, blatnjava kiša.

Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je u pitanju prirodan fenomen i da je za sve kriv pesak iz Sahare, kao i da nema razloga za brigu.

lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=234&loc=https%3A%2F%2Fwww.kurir.rs%2Fvesti%2Fdrustvo%2F3465627%2Fu zemlji danima pada blatnjava kisa evo sta je u pitanju i da li ima razloga za brigu&referer=https%3A%2F%2Fwww.kurir - PADA "BLATNJAVA" KIŠApijesak kisa blatnjava blato prljavo automobil naslovna - PADA "BLATNJAVA" KIŠA

– U četvrtak smo prvi put imali pojavu te žute, odnosno prljave kiše. Snažno jugo-zapadno strujanje vetra je pokupilo pesak iz Sahare sa severa Afrike, taj pesak je otišao visoko gore u atmosferu, prešo Mediteran i vazduh je postao bogat vodenom parom. Stvorili su se oblaci i padala je kiša koja sadrđži čestice tog peska – objašnjava meteorolog Đorđe Đurić za Kurir i dodaje da nema razloga za brigu:

– To je potpuno prirodna pojva, nije u pitanju nikakvo zagađenje niti radioaktivne čestice i nema razloga za strah. Čak se i zimi može desiti da pada žućkast sneg. Imali smo sličnu pojavu u martu koja je tada bila opasnija, jer je vetar pored peska iz Kazahstana doneo i veliko zagađenje iz industrijskih postrojenja sa juga Rusije.

 

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply