петак, април 19, 2024
NaslovnaINFOOVI GRADOVI U SRBIJI SAMI UVODE MERE Situacija se pogoršala, otkazuju slavlja,...

OVI GRADOVI U SRBIJI SAMI UVODE MERE Situacija se pogoršala, otkazuju slavlja, žurke i tradicionalne svečanosti

Novi Pazar, Ljig, Šabac i Sremski Karlovci sami uvode strože protivepidemijske mere jer ocenjuju da je trenutna epidemiološka situacija u njihovim mestima nestabilna.

Čak i oni gradovi koji imaju visok procenat vakcinisanih, pa bili oni lideri u vakcinaciji kao što je Priboj, imaju više desetina pozitivnih slučajeva zaraze na dan. Zato pojedini uvode strože mere samoinicijativno. Novi Pazar, koji se redovno vraća u centar pažnje zbog broja obolelih a sada i preminulih, jedan je od primera.

Od 13. septembra u ovom gradu su zabranjena sva slavlja u ugostiteljskim objektima i takva odluka će ostati na snazi sve dok se situacija ne poboljša.

– Tu spadaju svadbe, banketi, babine, krštenja, žurke u hotelima, motelima, restoranima, kafićima…

Štab ovog grada je ranije doneo odluku da đaci svih srednjih škola na teritoriji Novog Pazara pređu na onlajn nastavu.

U ovom gradu se, inače, u međuvremenu povećao stepen vakcinisanih osoba. Kako je za Telegraf juče izjavio direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić, za 20 dana u septembru vakcinisano je prvom dozom 2.140, što je u odnosu na prošli mesec u porastu.

– Sada je ukupno prvu dozu primilo 24.621 osoba, revakcinisano je više od 20.000 a treću dozu je primilo skoro 2.000. Mi se nadamo da će sve ovo da da pozitivan rezultat – kaže Spahić.

U poslednjih nekoliko dana, korona uzima danak u Pazaru, pa je ponovo u centru pažnje jer u Opštoj bolnici na dnevnom nivou ima mnogo preminulih osoba od posledica korona virusa. U prvih 19 dana septembra u ovom gradu preminule su 63 osobe od kojih je 41 iz Novog Pazara, 13 iz Tutina, sedam iz Raške i dve iz Sjenice. Najgora je bila prethodna subota, kada je život izgubilo 7 pacijenata i to 6 iz Pazara a jedna iz Tutina.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije usled korona virusa, i Štab za vanredne situacije Opštine Ljig apelovao je juče na građane da ne organizuju veća porodična slavlja i okupljanja u ugostiteljskim objektima i na privatnim posedima, dok se epidemiološka situacija ne stabilizuje.

– Na sednici Štaba za vanredne situacije Opštine Ljig razmatrana je trenutna epidemiološka situacija na području opštine Ljig i ista je ocenjena kao nepovoljna, zbog čega se apeluje na sve građane naše opštine da ne organizuju veća porodična slavlja i okupljanja u ugostiteljskim objektima i na privatnim posedima, dok se epidemiološka situacija ne stabilizuje – navodi se na sajtu Opštine u izveštaju sa sednice Štaba.

Takođe, Štab za vanredne situacije Opštine Ljig poziva sve stanovnike koji se do sada nisu vakcinisali da to učine što pre, da bi se sačuvalo zdravlje ljudi, s obzirom na to da se poslednjih dana beleži stalan porast broja zaraženih od korona virusa.

Sremski Karlovci su polovinom ovog meseca proglasili vanrednu situaciju, što je automatski odložilo i manifestaciju „Karlovačka berba grožđa“ koja je planirana za prethodni vikend.

Nadležni se nadaju da će ova manifestacija moći da se održi u prvoj polovini oktobra, ako epidemiološka situacija dozvoli.

Kako je tada navedno u saopštenju objavljenom na sajtu Opštine, predsednik Opštine Aleksandar Saša Stojkečić pozvao je građane Sremskih Karlovaca da se vakcinišu protiv korona virusa i da se pridržavaju svih mera.

Istovremeno je i Štab za vanredne situacije grada Šapca doneo odluku da se u narednom periodu ne održavaju tradicionalne manifestacije, Čivijaški Karneval i Šabački Vašar.

– Mislim da je ovo ispavna odluka bez obzira što je ekonomija jako bitna za funkcionisanje grada. Zdravlje naših sugrađana je na prvom mestu kao i činjenica da je povećan broj obolelih u našem gradu – rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

– Imamo veliki broj pozitivnih učenika, 11 dece u predškolskoj ustanovi, 87 učenika osnovnih škola i 155 učenika srednjih škola. Oni su najbrojniji učesnici ovih manifestacija. Mislim da je ovo najbolje rešenje. Imamo vremena kada ćemo slaviti. Ovo je ozbiljno vreme koje zahteva ozbiljne odluke – dodao je dr Pajić.

Inače, prema poslednjim informacijama objavljenim danas kovid 19 je u celoj Srbiji potvrđen kod 7.232 pozitivno dok je, nažalost, 38 osoba preminulo.

BLIC

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR