уторак, јун 25, 2024
NaslovnaSRBIJAOštre sankcije za roditelje budućih prvaka koji nisu vakcinisani

Oštre sankcije za roditelje budućih prvaka koji nisu vakcinisani

Ministar prosvete Mladen Šarčević naglasio je da je potvrda o vakcinisanju deteta obavezna prilikom upisa đaka u prvi razred i da država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o tu obavezu. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja insistira na vakcinisanju dece i daje rok do 1. septembra svim roditeljima koji to nisu do sada učinili.

Roditelji koji se ogluše o ovu obavezu će snositi sankcije, među kojima je krajnje izuzeće iz porodice, istakao je Mladen Šarčević gostujući u „Sedmici“ na Prvom programu Radio Beograda.

Govoreći o zadatku racionalizacije škola, koji podrazumeva vertikalno spajanje u manjim, slabije razvijenim sredinama, ministar zaključuje da je reč o velikom poslu koji su mnogi do sada izbegavali.

„Postoje opštine koje su se sa 20.000 stanovnika stopile na dvostruko manje, imaju deset isturenih odeljenja sa po pet, šest đaka, koji će ostati u svojim zgradama, nećemo nijednog od njih navoditi da putuju 20 kilometara do škole. Ali ima i škola koje sa toliko učenika imaju direktora, sekretara i još osoblja“, objašnjava Šarčević.

U ovom slučaju, direktan je ministar, najveća je bojazan za radna mesta. Prilikom spajanja škola vodiće se računa o adekvatnoj blizini i pedagoškom ambijentu, kaže Šarčević i dodaje da će škole koje ostaju prazne biti pretvorene u mesta za đački turizam, po ugledu na evropske zemlje.

„Na taj način selo će oživeti na drugačiji način, a mladi u njemu dobiti priliku za zaposlenje“, objašnjava ministar.

Ministar prosvete naglasio je još jednom da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u prosveti stvorila kontraefekte.

„Mladi prosvetni radnici, većinom žene, imaju status na privremenim i povremenim poslovima. Insistiram da se zabrana ukine prvo u prosveti jer to neće koštati državu ništa, ostaje isti broj radnih mesta, a samo se menja status zaposlenih“, ističe Šarčević.

Objašnjava da stalno zaposlenje daje dodatne finansijske mogućnosti prosvetnim radnicima –mogućnost da podignu stambeni kredite, osnuju porodicu i time, kako kaže, doprinesu natalitetu države.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR