субота, април 20, 2024
NaslovnaUŽICEU ZC Užice organizovani pregledi povodom Svetskog dana zdravlja

U ZC Užice organizovani pregledi povodom Svetskog dana zdravlja

Svetski dan zdravlja obeležen je radno juče i u Zdravstvenom centru Užice. Ove godine, poseban akcenat stavljen je na preventivne ORL preglede zbog povećanoj broja maligniteta u ORL regiji. Od 8 do 16 časova kroz užičku bolnicu prošlo je oko 1.300 građana sa oko 2.000 pregleda, te rukovodstvo ove zdravstvene ustanove naglašava da se jučerašnja akcija besplatnih pregleda, sa ili bez zdravstvene knjižice, smatra veoma uspešnom.

Užičanka Rada Maksimović juče je došla na preventivni pregled, iako nije imala nikakve simptome bolesti. Kaže, pušač je, pa je zanimalo da li sve u redu po pitanju njenog zdravlja. Pregled je obavila u Otroninolaringološkoj ambulanti.

„Pušač sam već 40 godina, ali za sada je sve u redu. Verovatno ću prestati da pušim, a već sada sam smanjila količine cigareta. Znače mi ovi preventivni pregledi jer brinem za svoje zdravlje“, kaže Užičanka Rada Maksimović

Promuklost koja traje duže vreme, naročito kod pušača ili kod osoba koje imaju profesionalno opterećenje glasa, potom otežno gutanje, bolovi, otežano disanje na nos, samo su neki od simptoma, koje, kad uočite, znači da je vreme da posetite ORL lekara. A takvih pacijenata juče je bilo najviše, kaže dr Miroslav Jevtić i naglašava da se građani Užice sve više okreću svom zdravlju, što je veoma pohvalno.

„Ima pacijenata koji kažu – nije mi ništa, ništa me ne boli, nemam tegoba, ali hajde da vidim da li je sve u redu. Drago mi je što saznanja naših pacijenata idu u pravcu da su se malo više sebi okrenuli, da su odgovorni za svoje zdravlje“, kaže dr Miroslav Jeftić, otorinolaringolog.

Kako naglašavaju iz ove ustanove, važno je da građani imaju poverenja u državno zdravstvo.

„Bez obzira na iznos sredstava koje opredeljujemo preko donatora koji nas snabdevaju reagensima, mi organizujemo, i to veoma profesionalno, samu kampanju. Preventivnim pregledima pristupamo potpuno profesionalno i nesebično“, naglašava dr Miloš Božović, direktor ZC Užice.

Treba reći da je Zdravstveni centar Užice od ministarstva zdravlja u poslednjih godinu i po dana dobio više od 150 miliona dinara, a po rečima dr Božovića, u planu je da užička bolnica do kraja godine dobije još jedan skener i verovatno i magnetnu rezonancu.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR