четвртак, фебруар 29, 2024
NaslovnaINFOOsmaci polažu test iz maternjeg jezika

Osmaci polažu test iz maternjeg jezika

Đaci danas polažu test iz maternjeg jezika, sutra iz matematike a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.

Mala matura se ove godine polaže u nešto drugačijim okolnostima, zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, zbog čega su pojačane mere bezbednosti.

Direktor beogradske osnovne škole „Kneginja Milica“ Darko Eger je pojasnio je za N1 da su iz bezbednosnih razloga, zbog serije lažnih dojava o bombama, škole grupisane za polaganje testova pa tako npr. i učenici ove škole danas polažu test iz maternjeg jezika u školi „Branko Radičević“. Isti raspored za polaganje testova po školama važiće za utorak i sredu.

„Policija je već juče preuzela objekte koje treba da štiti, tako da su i pre nego što smo došli objekti štićeni 24 časa. Kontradiverzioni pregledi su urađeni u toku jučerašnjeg dana i nakon toga je MUP preuzeo kontrolu objekata“, kaže Eger.

Kad je reč o pregledanju testova, Eger objašnjava da se svi testovi skeniraju i biće dostupni pregledačima.

„S tim da kad je zatvoreni tip testova softer pregleda automatski, a kad je otvoreni tip to moraju pregledači. Svako od njih ima svoju šifru, tako da može da pregleda testove i od kuće“, izjavio je Eger.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis, piše RTS.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR