уторак, јун 25, 2024
NaslovnaPRIBOJSaradnja Priboja i Ruda - u službi turizma

Saradnja Priboja i Ruda – u službi turizma

Beli sport i kulturno-istorijsko nasleđe s kraja 19. veka su tematski okvir za razvoj turizma u okviru zajedničkog projekta prekogranične saradnje Priboja i Ruda. Evropska unija ovaj projekat finansira sa 220.000 evra, realizovaće se tokom 18 meseci. Na temeljima bogatog nasleđa koje baštine oba grada, biće uobličen novi, specifičan turistički proizvod.

Tenis je u Priboj stigao pre nego u Beograd, još 1880. godine, zajedno sa austrijskim garnizonom, raspoređenim na granici sa tadašnjom Otomanskom imperijom. Na razmeđi dve carevine, beli sport je osvojio varoš, i to samo tri godine posle Vimbldona, i ta činjenica je opet povezala komšije – Priboj u Srbiji i Rudo u Republici Srpskoj, i ovo će biti njihov treći zajednički projekat.

Višedecenijska saradnja Priboja i Ruda

„Ta saradnja traje već devet godina. Prva dva projekta su upravo realizovana i vezeni su za rafting i za reku Lim. Ovaj projekat je malo izašao, uhvatili smo se kulturno istorijskog nasleđa sa kraja devetnaestog veka, došli smo do teniskog terena i mislim da smo napravili dobru priču“, kaže Vladan Radović, direktor Turističke organizacije Priboj.

„Sva ova priča, vezana i za Rudo i za Priboj, ukombinovaće se u neku generalnu turističku ponudu. Već smo i sad uspeli nekoliko ljudi da zaposlimo kroz ovaj projekat, a inače, po završetku projekta, nadam se da će ostati nekoliko radnih mjesta“, smatra Vladimir Bradonjić, direktor JU za sport i turizam Rudo.

Evropska unija ovaj projekat finansira sa 220.000 evra, realizovaće se tokom 18 meseci.

Evropska unija ovaj projekat finansira sa 220.000 evra, realizovaće se tokom 18 meseci.

Projektom je, je između ostalog, predviđena izgradnja dva teniska terena, turniri, ali i adaptacija prostora Jevđevića kuće za umetničku radionicu i izradu suvenira. Ovaj kraj ima mnogo toga zajedničkog, baštinu koja seže u daleku prošlost, uključujući i rimske i srednjovekovne gradove koji mogu biti vrlo interesantni posetiocima.

„Grad Jagat, od koga je nastao današnji Priboj, ima tri kule. Jedna od tih kula se nalazi na području Mesne zajednice Mokronozi, selu ruđanske opštine. Drugi grad, Sjeverin, takođe jedna od kula i deo odbrambenog zida se upravo nalaze na teritoriji Bosne. Dakle, i dan danas, granica je, upravo pod samim tim gradovima i to jedna od budućih turističkih atrakcija bi upravo bili ti gradovi“, kaže Savo Derikonjić, direktor Muzeja u Priboju.

Saradnja Priboja i Ruda

Saradnja Priboja i Ruda

Priboj i Rudo, gradovi na granici, sarađivali su i ranije, zajednički rešavali problem odlaganja otpada, uređenja priobalja i rešavali svakodnevne, egzistencijalne probleme stanovnika. Ovo je još jedna prilika za zajedničko delovanje i prekograničnu saradnju i, kako najavljuju, na tome neće stati.

RTS / Prijepolje INFO
PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR