Civilna zaštita grada Banjaluka izdala je uputstvo kako bi građani trebalo da se ponašaju u slučaju poplava s obzirom na najavljene obilne količine padavina prognozirane za period od 12. do 15. maja.

Šef Odseka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun rekao je da su sve nadležne gradske službe u stanju pojačane pripravnosti posle upozorenja Republičkog hidroemeteorološkog zavoda, ali i da građani moraju znati šta im je činiti ako dođe do poplava.

-U prevenciji najavljene poplave važno je imati spreman materijal za zaustavljanje prodiranja vode u kuću kao što su vreće sa peskom, a svu pokretnu imovinu bi trebalo izmestiti na sigurno, kaže Ćućun.

On je naglasio da građani, ako se zateknu na otvorenom, treba da izbegavaju poplavljena područja i da ne hodaju kroz plavnu vodu ako ona prelazi preko kolena.

Ukoliko vozite, nemojte voziti poplavljenom saobraćajnicom. Nemojte zaobilaziti prepreke koje su postavile zvanične službe u vašem mestu, naglasio je Ćućun.

foto A.stevanović

Kada opasnost od poplava prođe i građani se vrate kućama, nipošto ne smeju koristiti svežu hranu, vodu ili lekove koji su došli u dodir sa zagađenom poplavnom vodom.

Ćućun ističe da je pre ulaska u kuću nakon poplave potrebno proveriti da li postoje oštećenja zbog kojih bi moglo doći do rušenja.

On napominje da je nakon poplave najbitniji segment higijena i čuvanje zdravlja.

foto N.Skenderija

VLADA RS IMENOVALA TIM ZBOG NAJAVLjENIH OBILNIH PADAVINA

Vlada RS je u petak, sa ciljem praćenja stanja u Republici Srpskoj usled najavljenih obilnih kišnih padavina i mogućnosti poplava, imenovala tim koji čini nekoliko ministara.

U timu su Anton Kasipović potpredsednik Vlade RS i ministar pravde, zatim Boris Pašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova i Siniša Karan generalni sekretar Vlade RS.

Upozorenje iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda stiglo je na petu godišnjicu od katastrofalnih poplava koje su pogodile RS, ali i celu BiH.

foto N.Živanović

Upozorenje Hidrometeorološkog zavoda RS se odnosi na period od 11. do 15. maja, a veoma obilne padavine očekuju se 12, 13, i 14. maja, a na severu RS mestimično će pasti i više od 110 litara kiše po metru kvadratnom.

Republička uprava civilne zaštite skrenula je pažnju institucijama, kolektivima, nadležnim službama i građanima da aktivnosti prilagode meteorološkoj prognozi i da dodatnu pažnju obrate na imovinu, pogotovo uz vodotoke.