utorak, 19 januara, 2021
Naslovna PRIJEPOLJE VREME Od nedelje obilne padavine, prognoza se podudara sa majskim poplavama iz 2014.godine

Od nedelje obilne padavine, prognoza se podudara sa majskim poplavama iz 2014.godine

 

Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine, upozorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine, upozorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je naglasio da su sva vodoprivedna preduzeća u pripravnosti.

Prema prognozama, kako je rekao, od nedelje uveče i naredna četiri dana očekuje se više od 40 do 50 litara padavina po metru kvadratnom, a u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Podsetio je da se to podudara sa situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave, zbog čega je posle pres konferencij u ambasadi Slovenije povodom Svetskog dana pčela, i uputio ovo upozorenje.

Ministar kaže i da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

“Naša vodoprivredna preduzeća preduzela su sve aktivnosti u pogledu osmatranja prostora i angažovanja mehanizacije koja je neophodna. Juče smo uradili sve pripremne aktivnosti, za dva tri dana svi će biti na terenu”, rekao je Nedimović.

Kako sada stvari stoje, najviše padavina biće u BiH, kaže ministar, ali upozorava i da oblaci mogu veoma brzo da skrenu i za 50 kilometera i naprave ozbiljan problem.

Mi smo, međutim, ponovio je, spremni da se uhvatimo u koštac sa tim i nadam se da neće biti većih problema.

“Što se tiče same vode i koristi za poljoprivredu ne treba da vam govorim koliko je to važno u ovom trenutku”, zaključio je.

RHMZ za nedelju prognozira pretežno sunčano i toplo, ali sredinom dana, na zapadu i jugozapadu, a posle podne i tokom noći i u ostalim krajevima naoblačenje s kišom, pjuskovima i grmljavinom.

Od ponedeljka do četvrtka pretežno oblačno sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina.

U ponedeljak i utorak očekuju se i obilnije padavine, preko 40 milimetara za 24 sata. U petak prestanak padavina i razvedravanje, u subotu pretežno sunčano.

U nedelju je na teritoriji cele Srbije na snazi žuti meteo alarm zbog grmljavine i kiše.

Ako se građani zateknu na otvorenom, treba da izbegavaju poplavljena područja i da ne hodaju kroz plavnu vodu ako ona prelazi preko kolena

Civilna zaštita grada Banjaluka izdala je uputstvo kako bi građani trebalo da se ponašaju u slučaju poplava s obzirom na najavljene obilne količine padavina prognozirane za period od 12. do 15. maja.

Šef Odseka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun rekao je da su sve nadležne gradske službe u stanju pojačane pripravnosti posle upozorenja Republičkog hidroemeteorološkog zavoda, ali i da građani moraju znati šta im je činiti ako dođe do poplava.

-U prevenciji najavljene poplave važno je imati spreman materijal za zaustavljanje prodiranja vode u kuću kao što su vreće sa peskom, a svu pokretnu imovinu bi trebalo izmestiti na sigurno, kaže Ćućun.

On je naglasio da građani, ako se zateknu na otvorenom, treba da izbegavaju poplavljena područja i da ne hodaju kroz plavnu vodu ako ona prelazi preko kolena.

Ukoliko vozite, nemojte voziti poplavljenom saobraćajnicom. Nemojte zaobilaziti prepreke koje su postavile zvanične službe u vašem mestu, naglasio je Ćućun.

foto A.stevanović

Kada opasnost od poplava prođe i građani se vrate kućama, nipošto ne smeju koristiti svežu hranu, vodu ili lekove koji su došli u dodir sa zagađenom poplavnom vodom.

Ćućun ističe da je pre ulaska u kuću nakon poplave potrebno proveriti da li postoje oštećenja zbog kojih bi moglo doći do rušenja.

On napominje da je nakon poplave najbitniji segment higijena i čuvanje zdravlja.

foto N.Skenderija

VLADA RS IMENOVALA TIM ZBOG NAJAVLjENIH OBILNIH PADAVINA

Vlada RS je u petak, sa ciljem praćenja stanja u Republici Srpskoj usled najavljenih obilnih kišnih padavina i mogućnosti poplava, imenovala tim koji čini nekoliko ministara.

U timu su Anton Kasipović potpredsednik Vlade RS i ministar pravde, zatim Boris Pašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova i Siniša Karan generalni sekretar Vlade RS.

Upozorenje iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda stiglo je na petu godišnjicu od katastrofalnih poplava koje su pogodile RS, ali i celu BiH.

foto N.Živanović

Upozorenje Hidrometeorološkog zavoda RS se odnosi na period od 11. do 15. maja, a veoma obilne padavine očekuju se 12, 13, i 14. maja, a na severu RS mestimično će pasti i više od 110 litara kiše po metru kvadratnom.

Republička uprava civilne zaštite skrenula je pažnju institucijama, kolektivima, nadležnim službama i građanima da aktivnosti prilagode meteorološkoj prognozi i da dodatnu pažnju obrate na imovinu, pogotovo uz vodotoke.

Leave a Reply

%d bloggers like this: