недеља, јун 16, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEГрађани треба да обаве превентивне послове како би допринели смањењу ризика од...

Грађани треба да обаве превентивне послове како би допринели смањењу ризика од поплава које би могле задесити и општину Пријепоље

Штаб за ванредне ситуације затражио од јавних предузећа и других субјеката максималну припремљеност у случају изливања река. Грађани треба да обаве превентивне послове како би допринели смањењу ризика од поплава које би могле задесити и општину Пријепоље у наредних неколико дана

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије упутио је упозорење управама и одељењима за ванредне ситуације због најаве обилних падавина у периоду од 12 до 15. маја. Због тога је данас заседао Штаб за ванредне ситуације а његови чланови су упознати са хидролошким упозорењем које се односи на повећање водостаја на свим већим рекама међу којима је и Лим.

Очекује се, наиме, период интензивних кишних падавина, посебно од 12 до 15. маја када ће, према процени Хидрометеоролошког завода Србије, пасти у просеку од 20 до 40 литара воде на по квадратном метру. Локално и знатно више. Оваква прогноза се односи на целу Србију а посебно на западне и централне делове земље.

-Штаб је обавезао јавна предузећа и установе да се током викенда обаве све припремне радње како би се што спремније дочекао евентуални поплавни талас, рекао је за „Полимље“ командант Штаба и председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић. Посебни налози су издати ЈКП „Лим“ и то предузеће ће у оквиру сопствених могућности обавити прочишћавање шахти и одвода на канализационој мрежи. Такође затражено је стално праћење кретања ситуације у случају најављених падавина а Штаб ће, зависно од потребе, заседати и доносити нове мере, рекао је Зиндовић.

Сектор за ванредне ситуације МУП односно Републички Штаб за ванредне ситуације су обавезали локалне штабове да до 10. маја одрже седнице и обаве све припремне послове како би, у случају потребе, могли ефикасно реаговаti.

Listpolimlje.info / Prijepolje info

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR