уторак, 28 новембра, 2023
HomePRIJEPOLJEГрађани треба да обаве превентивне послове како би допринели смањењу ризика од...

Грађани треба да обаве превентивне послове како би допринели смањењу ризика од поплава које би могле задесити и општину Пријепоље

Штаб за ванредне ситуације затражио од јавних предузећа и других субјеката максималну припремљеност у случају изливања река. Грађани треба да обаве превентивне послове како би допринели смањењу ризика од поплава које би могле задесити и општину Пријепоље у наредних неколико дана

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије упутио је упозорење управама и одељењима за ванредне ситуације због најаве обилних падавина у периоду од 12 до 15. маја. Због тога је данас заседао Штаб за ванредне ситуације а његови чланови су упознати са хидролошким упозорењем које се односи на повећање водостаја на свим већим рекама међу којима је и Лим.

Очекује се, наиме, период интензивних кишних падавина, посебно од 12 до 15. маја када ће, према процени Хидрометеоролошког завода Србије, пасти у просеку од 20 до 40 литара воде на по квадратном метру. Локално и знатно више. Оваква прогноза се односи на целу Србију а посебно на западне и централне делове земље.

-Штаб је обавезао јавна предузећа и установе да се током викенда обаве све припремне радње како би се што спремније дочекао евентуални поплавни талас, рекао је за „Полимље“ командант Штаба и председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић. Посебни налози су издати ЈКП „Лим“ и то предузеће ће у оквиру сопствених могућности обавити прочишћавање шахти и одвода на канализационој мрежи. Такође затражено је стално праћење кретања ситуације у случају најављених падавина а Штаб ће, зависно од потребе, заседати и доносити нове мере, рекао је Зиндовић.

Сектор за ванредне ситуације МУП односно Републички Штаб за ванредне ситуације су обавезали локалне штабове да до 10. маја одрже седнице и обаве све припремне послове како би, у случају потребе, могли ефикасно реаговаti.

Listpolimlje.info / Prijepolje info

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR