уторак, јун 18, 2024
NaslovnaCRKVE I MANASTIRIЛИТИЈА У НЕДЕЉУ, 12. МАЈА ЦЕНТРАЛНИМ ПРИЈЕПОЉСКИМ УЛИЦАМАНА

ЛИТИЈА У НЕДЕЉУ, 12. МАЈА ЦЕНТРАЛНИМ ПРИЈЕПОЉСКИМ УЛИЦАМАНА

На празник Светог Василија Острошког, који је и храмовна слава Саборне цркве у Пријепољу, у недељу, 12. маја, централним пријепољским улицама као и претходних година проћи ће литија. У Саборном храму Светог Василија у Пријепољу, служиће се Света архијерејска литургија са почетком у девет сати, након које ће кренути литија централним градским улицама.

На данашњој конференцији за медије владика Атанасије је позвао грађане Пријепоља да ушечћем у литији увеличају обележавање храмовне славе цркве Светог Василија Острошког .

Епископ милешевски Атанасије је истакао да тога дана црква саборно прославља личност великога светитеља Светога Василија Острошког и да овај светитељ код народа овога краја ужива велико поштовање и да је уз Светог Саву и архангела Гаврила најпоштованији.

-После светог Саве и Белог анђела, свети Василије Острошки је трећи најомиљенији лик у верујућем народу овог краја. Свети Василије Острошки је велики епископ, велики пастир народни, велики учитељ и велики светитељ и исцелитељ и он делује и после свог блаженог упокојења преко својих светих моштију које су благодатом натопљене. Светог Василија Острошког молимо да од Бога тражи да и ми успешно водимо свој овоземаљски живот, богоугодно и човекољубиво, да сејемо мир , љубав и слогу. Верујем да ће дан светог Василија Острошког обогатити наш град Пријепоље.

“Свети Василије Острошки је велики епископ, пастир народни живога стада, учитељ и исцелитељ, он дејствује и после свог блаженог упокојења преко својих светих моштију које су натопљене балагодаћу која је чудотворна на многоврсне начине”, казао је владика.

Епископ милешевски Атанасије је истакао да су пријепољски крај као и други простори око њега благословени стопама светих предака и њиховим делима.

“Када славимо спомен на Светога Василија и друге свете људе, ми излазимо из храмова и на тај начин хоћемо да прођемо и ширим простором. Тако ћемо и на дан Светог Василија Острошког сатворити литију по целом граду имајући у виду да је са нама тада молитвено духом својим присутан и сам светитељ и благосиља народ”.

Литија представља колективни чин ширења духа заједништва, сарадње и љубави а обновљена је у нашем граду пре више од десет година.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR