Javni internet glasnik – Info Group

Objavljena cena testiranja na korona virus: Biće to jak udarac po džepu

Zavod za javno zdravlje Pančevo objavio je cenu testiranja na korona virus. Ova usluga je u Zavodu u Pančevu dostupna od danas, a obuhvataće uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata.

Kako se navodi, na testiranje mogu da dođu svi državljani Srbije koji: ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države, svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije – državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije, a žele da napuste zemlju, državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije, grupni zahtevi lica zaposlenih u pravnom subjektu, sva zainteresovana lica na lični zahtev.

Izuzeci: maloletnici, studenti…

Izuzeci od obaveze plaćanja testiranja putem RT-PCR testa isključivo zbog potreba putovanja i skraćenja perioda kućne izolacije, uz dokaz koji potvrđuje neku od navedenih kategorija, su: maloletna lica državljani Republike Srbije, studenti-građani Srbije i studenti pripadnici srpske nacionalne manjine, državljani susednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji.

Maloletna lica uzrasta do 12 godina čiji roditelji, staratelji ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta, imaju negativan RT-PCR test ne moraju da se testiraju pri ulasku u Srbiju.

O ceni testiranja priča se već danima, ali se prvo spekulisalo da će cena testiranja iznositi oko 6.000 dinara.

Za uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata u Pančevu treba izdvojiti 8.225 dinara.

Primera radi, cena testa u Austriji je 190 evra, a u SAD oko 120 dolara.

Testiranje samo na onima bez simptoma

– Testovi se izvode samo na licima bez ikakvih simptoma COVID-19 (npr. groznica, kašalj) uz dokaz o uplati troškova. Troškovi se mogu platiti i gotovinski u Centru za mikrobiologiju gde se obavlja uzorkovanje. Lica koja imaju simptome COVID-19 ili su imali kontakt sa potencijalno zaraženom osobom trebalo bi da ostanu kod kuće i da stupe u kontakt sa nadležnim lekarom – navode iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Testiranje će se vršiti u prostorijama Zavoda, tačnije u Centru za mikrobiologiju, u Ulici 6. oktobra 9, Pančevo, od 11 do 13 sati.

 

Izvor:Telegraf

%d bloggers like this: