Može li vlasnik lokala da bude kažnjen ako mušterija ne nosi masku?

Pomoćnik ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor, Goran Stamenković, rekao je da je izvršeno više od 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima.

Najveći broj nadzora je u frizerskim i kozmetičkim salonima.

– Do sada je izvršeno više od 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima. Vršen je i nadzor dela ugostiteljskih objekata, i onih u tržnim centima, radili smo preventivne nadzore početka rada u predškolskim uslovima i u školskim objektima gde postoje produženi boravci – kaže Stamenković.

Prema njegovim rečima, zajedničke kontrole sa gradskim inspekcijama su urodile plodom, jer je prvi ulazak dece bio propraćen kontrolom. Ipak, najčešće su kontrolisani frizerski i kozmetički saloni.

– Za sada postoji manji broj nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima. Ponekad se ne nose maske, ne koriste se pravilno sredstva za dezinfekciju, nisu nabavljene dovoljne količine – ukazao je on.

Vlasnik objekta je dužan da upozori klijenta da nosi masku, to stoji u uredbi, kaže Stamenković i dodaje da je “Batut” radio na tim preporukama. Kako kaže, to se zovu pravila ponašanja.

Prema njegovim rečima, određeni objekti nisu istakli pravila ponašanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih subjekata, procenat utvrđenih nepravilnosti nije bio toliki da bi se preduzele radikalnije mere.

Kazne u najavi

Govoreći o kažnjavanju, Stamenković kaže da će se sa kaznama početi brzo.

Podseća da su kazne definisane novim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su dale ovlašćenja drugim inspekcijama da te kazne izriču. Za fizičko lice se mogu izreći u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara.

Što se tiče klima uređaja, Stamenković kaže da se svi drže preporuka.

– Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode računa da klimatizacija bude isključena, zbog širenja čestica vazduhom, koje mogu da prenose virus – ukazao je on, i dodao da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kažnjavanje ili preko prekršajnih naloga za nenošenje maski.

– Očekujemo novu uredbu koja će preciznije ovo definisati, uredba od 7. maja je opšta uredba koja daje mogućnost određenim inspekcijskim službama da preduzimaju neke mere – zaključio je Stamenković.

Ostavite odgovor