Može li vlasnik lokala da bude kažnjen ako mušterija ne nosi masku?

0
Pomoćnik ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor, Goran Stamenković, rekao je da je izvršeno više od 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima.

Najveći broj nadzora je u frizerskim i kozmetičkim salonima.

– Do sada je izvršeno više od 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima. Vršen je i nadzor dela ugostiteljskih objekata, i onih u tržnim centima, radili smo preventivne nadzore početka rada u predškolskim uslovima i u školskim objektima gde postoje produženi boravci – kaže Stamenković.

Prema njegovim rečima, zajedničke kontrole sa gradskim inspekcijama su urodile plodom, jer je prvi ulazak dece bio propraćen kontrolom. Ipak, najčešće su kontrolisani frizerski i kozmetički saloni.

– Za sada postoji manji broj nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima. Ponekad se ne nose maske, ne koriste se pravilno sredstva za dezinfekciju, nisu nabavljene dovoljne količine – ukazao je on.

Vlasnik objekta je dužan da upozori klijenta da nosi masku, to stoji u uredbi, kaže Stamenković i dodaje da je “Batut” radio na tim preporukama. Kako kaže, to se zovu pravila ponašanja.

Prema njegovim rečima, određeni objekti nisu istakli pravila ponašanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih subjekata, procenat utvrđenih nepravilnosti nije bio toliki da bi se preduzele radikalnije mere.

Kazne u najavi

Govoreći o kažnjavanju, Stamenković kaže da će se sa kaznama početi brzo.

Podseća da su kazne definisane novim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su dale ovlašćenja drugim inspekcijama da te kazne izriču. Za fizičko lice se mogu izreći u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara.

Što se tiče klima uređaja, Stamenković kaže da se svi drže preporuka.

– Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode računa da klimatizacija bude isključena, zbog širenja čestica vazduhom, koje mogu da prenose virus – ukazao je on, i dodao da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kažnjavanje ili preko prekršajnih naloga za nenošenje maski.

– Očekujemo novu uredbu koja će preciznije ovo definisati, uredba od 7. maja je opšta uredba koja daje mogućnost određenim inspekcijskim službama da preduzimaju neke mere – zaključio je Stamenković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име