недеља, мај 26, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEO njemu priča celo Prijepolje: "Bila mi je čast da sa majkom...

O njemu priča celo Prijepolje: „Bila mi je čast da sa majkom predstavim našu kulturu i običaje“

I dok su tinejdzeri u Srbiji u većini slučajeva zaokupljeni noćnim životom i video igricama, Bilal Dacić (17) iz Prijepolja takođe je zaokupljen, ali kulinarstvom i to od svog najranijeg detinjstva.

„Kuvam od svoje dvanaeste godine, to me je oduvek privlačilo i počeo sam sa nekim jednostavnim jelima, sećam se da prvo što sam spremio bile su slane pogačice, a kasnije sam uz majku i internet svoje kulinarske veštine još više usavršavao. Kad je došlo vreme da upišem srednju školu, nije bilo dileme i upisao sam Ugostiteljsku školu u Sarajevu“, kaže za RINU ovaj mladi kuvar.

U svom rodnom Prijepolju već je poznat kao majstor kulinarstva i iako još uvek nije završio srednju školu već je dobio nekoliko ozbiljnih ponuda za posao, međutim on ne žuri već obrazovanje i usavršavanje stavlja na prvo mesto. Do sada je učestvovao na brojnim takmičenjima na kojima je dobio nagrade zlata vredne, a sa majkom Sabihom na manifestaciji „Delikatesni ponedeljak“ u Beogradu pre nekoliko dana, ponosno je predstavljao bošnjačku kuhinju.

„Hrana govori više od bilo kog jezika na svetu. Ne stvara barijere već spaja sve ljude i prenosi kulturu jednog naroda. Bila mi je čast da majka i ja zajedno kroz kulinarstvo i tradicionalne specijalitete predstavimo našu kulturu i običaje“, rekao je Bilal.

Ovaj mladi kuvar iz Prijepolja najbolji je dokaz da „iver ne pada, daleko od klade“, jer osam recepata njegove majke Sabihe obogatilo je zvanični Kuvar sa receptima tradicionalnih jela nacionalnih manjina koji je nastao pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„Spremali smo naše tradicionalne kolače koji se zalivaju saftom od vode i šećera, baklave, kadaif, gurabije. Nezaobilazne su bile i mantije koje se mogu probati samo u našim krajevima. Bilal i ja smo kuvali nekoliko dana da bi sve to ispalo kako treba. Svi specijaliteti su nestali kao halva, jer izgleda da se polako umaramo od savremene kuhinje i ponovo vraćamo korenima. Nema ništa bez naše pite za koju se ručno sukaju kore“, kaže Sabiha Dacić.

Pored majke Sabihe, podršku Bilalu da radi ono što voli pružila je cela porodica, a njegov san jeste da jednog dana otvori svoj restoran u kom će, kako kaže uvek biti dostupan tanjir toplog jela za siromašne i bolesne.

Izvor: B92, RINA

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR