петак, фебруар 23, 2024
NaslovnaSRBIJANOVI ZAKON STUPA NA SNAGU: Ko se obogatio preko noći, ne piše...

NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU: Ko se obogatio preko noći, ne piše mu se dobro!

Političare, ali i sve druge za koje se utvrdi da su imovinu uvećali za 150.000 evra u roku od tri uzastopne godine, a to nisu prijavili, poreski i drugi organi debelo će lupiti po džepu.

Naime, svi oni koji ne budu uspeli da dokažu da su nešto stekli na zakonit način platiće porez od 75 odsto, a to predviđa Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu koji će se uskoro naći pred poslanicima.

Inače, prema Predlogu zakona nema vremenskog ograničenja za primenu zakona. Drugim rečima, nadležni će moći da utvrđuju da li se neko nezakonito obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti, a češljaće sve – od nekretnina, preko vozila, udela u firmama, pa do štednih uloga i gotovog novca.

To će raditi posebna jedinica Poreske uprave, odnosno najmanje 20 stručnjaka, među kojima će biti i predstavnici policije, Narodne banke Srbije, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za borbu protiv korupcije, Republičkog geodetskog zavoda i Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Postupak će moći da se pokrene i po prijavi građana ili neke druge institucije. Za one koji na zahtev jedinice Poreske uprave i u roku koji ona odredi ne dostave tražene podatke predviđene su kazne od 55.000 do dva miliona dinara.

– Država sa ovakvim zakonom dobija delotvoran mehanizam da za svakoga u svakom trenutku može da utvrdi da li se obogatio nezakonito. Tu se ogleda preventivna strana zakona, jer svi treba da znaju da će se veoma lako utvrditi da li je njihov imetak zakonit ili je proizvod korupcije ili zloupotrebe. S druge strane, takav zakon bi imao mehanizam naplate nezakonito stečenih dobara – kaže za ministarka pravde Nela Kuburović.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR