петак, фебруар 23, 2024
NaslovnaINFONBS povećala referentnu kamatnu stopu na tri odsto

NBS povećala referentnu kamatnu stopu na tri odsto

Referentna kamatna stopa povećana je za 25 baznih poena, na nivo od tri odsto, odlučio je Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS).

Istovremeno, stopa na kreditne olakšice iznosi 4 odsto, a stopa na depozitne olakšice 2 odsto, tako da je čitav koridor kamatnih stopa povećan za 25 baznih poena, saopštila je NBS.

“Izvršni odbor je procenio da je, u uslovima nastavljenih troškovnih pritisaka, kao i rasta uvozne inflacije iznad očekivanja, potrebno nastaviti sa pooštravanjem domaćih monetarnih uslova”, objašnjava NBS.

Narodna banka Srbije nastoji da ograniči sekundarne efekte na inflaciona očekivanja i obezbedi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji, kao i da se, do kraja perioda projekcije, vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

“Nastavljen rast cena energenata na svetskom tržištu i uvozne inflacije, uz efekte suše ne samo na domaćem tržištu, već i u većem delu Evrope koji se odražavaju na dalji rast cena hrane, za posledicu ima nešto višu inflaciju na domaćem tržištu od očekivane”, piše NBS.

Prema avgustovskoj projekciji Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija će tokom tekućeg tromesečja najverovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju.

NBS je poručila da će se naredna sednica na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održati 8. septembra, a da će avgustovski izveštaj o inflaciji biti predstavljen 17. avgusta.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR