недеља, 1 октобра, 2023
HomeINFONajveća auto-litija, u dugoj koloni stigla na Jabuku

Najveća auto-litija, u dugoj koloni stigla na Jabuku

– Oko 7.00 časova iz Beograda je krenula auto-litija do granice sa Crnom Gorom, u znak podrške tamošnjim građanima koji protestuju protiv Zakona o veropispovesti, a u koloni dugačkoj oko pet kilometara učestvovalo nekoliko stotina građana.

Učesnici auto – litije, opremljeni majcama na kojima piše Ne damo svetinje, Crna Gora – Srbija, jedna familija, zastavama Srbije i ikonama, okupili su se ispred Sava Centra, gde je služen i moleban.

Plan im je da se sa još jednom grupom spoje u Preljini kod Čačka, odakle će se još veća kolona uputiti do manastira Jabuka u blizini granice sa Crnom Gorom.

Glavna poruka koju žele da pošalju jeste upravo „Ne damo svetinje“ u kojoj je, prema rečima Željka Čurovića, predsednika Saveza Srba iz Crne Gore, satkan i jezik i pismo i čojstvo i junaštvo i država.

– Ovoga puta želimo da pošaljemo poruku našem narodu da je 30. avgust od presudnog značaja da odluče i da na najbezbolniji način reše pitanje spasavanja svetinja, kazao je Čurović, ukazujući tako da su upravo parlamentarni izbori u Crnoj Gori šansa za srpski narod da povrati svoja prava.

Kako kaže, sporni Zakon je nagovestio otimanje crkava, odnosno podržavljenje svetinja Srpske pravoslavne crkve.

– A mi se pitamo kako neko može da uzme tuđu kuću da bi se u nju uselio. To je prvi put i presedan u svetu, kazao je Čurović. 1 / 12 Foto: Stefan Stojanović

Dodaje da se ne radi samo o Zakonu veroispovesti, već i o diskriminaciji srpskog naroda.

U tom smislu, Čurović ocenjuje da su Srbi u Crnoj Gori svedeni na to da samo imaju pravo glasa, a da im je sve ostalo oduzeto – i jezik i pismo i pravo na zapošljavanje.

Auto-litija koja je u nedelju ujutru iz Beograda krenula u Crnu Goru stigla je oko 15 sati do crkve Svetog Ilije na Jabuci, mestu kod Prijepolja nedaleko od granice.

Kolona automobila koja je stigla do Jabuke dugačka je oko pet kilometara i u njoj učestvuje nekoliko stotina građana.

Učesnici litija nose majice i parole sa natpisima koji su obeležili i litije u Crnoj Gori – „Ne damo svetinje“, „Crna Gora – Srbija, jedna familija“, kao i zastave Srbije i ikone.

Auto-moto litija podrške građanima Crne Gore koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti stigla je do Crkve Svetog Ilije na graničnom prelazu Jabuka kod Prijepolja. Kolonu podrške iz Crne Gore zaustavila je policija.

U Crkvi Svetog Ilije okupljenima se obratio episkop mileševski Atanasije, po čijem je blagoslovu litija i održana, koji je podsjetio da Eparhija mileševska spaja sve što je sveto na prostoru Srbije i Crne Gore.

TANJUG/ FOTO – PRIJEPOLJE INFO

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR