субота, април 20, 2024
NaslovnaCRKVE I MANASTIRIКрећу обимни радови на санацији и реконструкцији манастира Милешева

Крећу обимни радови на санацији и реконструкцији манастира Милешева

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, пред почетак сезоне радова, у четвртак 22. фебруара 2024. године, обишао је цео манастирски комплекс манастира Милешеве. У пратњи Епископа Атанасија били су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Почевши од саборног храма који су најпре обишли, игуманија Аквилина је Преосвећеном показала и указала на тренутно стање свих објеката и потребама за њиховим уређењем.

С обзиром на тренутно стање сасвим је извесно да предстоје обимни радови како на санацији насталих оштећења тако и на доради и доградњи делова који у току ранијих радова нису завршени.

Због видних оштећења, услед атмосферских утицаја, најпре је неопходно санирати и поправити кров и олуке на монашком конаку. У порти неке тротоаре је потребно поправити а неке и доградити. Дрвени мост код манастирске воденице је у јако лошем стању па је неопходна његова комплетна реконструкција. Дотрајале тротоаре испред манастира, на паркингу, је такође неопходно заменити али и санирати оштећења на тротоарима поред конака за госте.

Осим ових крупнијих, у плану је још доста ситнијих радова који се морају што пре завршити како би се спречило даље пропадање и урушавање. Све те предстојеће планиране радове игуманија Аквилина ће у писаној форми доставити у Епархију, Епископу Атанасију, како би имао увид у обим планираних радова.

Заједничка констатација је да је што хитнија санација али и доградња неопходна како би се спречило даље урушавање и пропадање објеката, што због недовршених или недовољно урађених досадашњих радова, што због оштећења насталих атмосферским приликама и неприликама

Након обиласка и сагледавања стања објеката манастира Милешеве Епископ Атанасије је са игуманијом Аквилином обишао и монашке радионице и ту се уверио у посвећеност монахиња ручном раду, за добробит манастира али и за њихово духовно узрастање.

Владика је на крају похвалио рад и мотивисаност за рад целог монашког сестринства манастира Милешеве и благословио све њихове добре намере и акције.

https://milesevskaeparhija.rs / Prijepolje info

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR