четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaSRBIJAКовачевић: Резултати пописа становништва биће објављени од 17. до 20. децембра

Ковачевић: Резултати пописа становништва биће објављени од 17. до 20. децембра

Директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић изјавио је данас да ће резултати пописа становништва у Србији бити објављени између 17. и 20. децембра.

Ковачевић је за РТС рекао да се сада контролише обухват пописа који ће, како је истакао, бити много бољи од класичног због предности дигиталних регистара.

Ковачевић је навео да се тренутно контролише попис који је на терену завршен 17. новрембра, на тај начин што се ради такозвани поновљени попис на једном узорку.

Дигитализација пружа веће могућности, па радимо на упоређењу, односно идентификовању особа, а имамо чак и фиктивне особе у попису које треба да буду избачене, нагласио је Ковачевић.

Према његовим речима, важно је и то што ће се радити и допуна пописа на основу административних извора. „То се ради на компјутерима. Захваљујући Закону о статистици, имамо право да користимо евиденције, као што су регистар социјалних осигураника, централни и административни регистар становништва, пореска евиденција, као и евиденција Националне службе за запошљавање“, навео је Ковачевић.

Он је истакао да те евиденције омогућавају прављење статистичког популационог регистра и да се потом ради на упоређивању да ли је особа пописана или није. Ковачевић је рекао да у Београду има највећи број непописаних становника.

Он је закључио да ће овај попис становништва бити много бољи од класичних, као што је био попис из 2011. године када није постојала могућност да се користе дигитални регистри. Попис становништва у Србији одржан је од 1. октобра до 17. новембра, а према подацима РЗС, до краја октобра пописано је 6.300.000 становника.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR