среда, мај 29, 2024
NaslovnaSRBIJAKonkurs za 400 policajaca – koje testove moraju da savladaju

Konkurs za 400 policajaca – koje testove moraju da savladaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za obuku 400 policajaca koji će raditi na teritoriji Beograda.

Koji su uslovi da neko postane policajac, kakve provere prolazi i šta budući kandidat može da očekuje nakon savladavanja svih testova, za Tanjug objašnjava pukovnik Želimir Mrdalj, načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku Želimir Mrdalj

Načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku Želimir Mrdalj

Mrdalj kaže da prijemni ispit traje tri dana, da se prvo proverava zdravlje kandidata, a zatim znanje srpskog jezika.

Nakon toga slede psihološki testovi ličnosti i sposobnosti, a ukoliko kandidat prođe ove testove, sledi provera motoričkih sposobnosti i razgovor sa članovima komisije za odabir kandidata.

„Trećeg dana je specijalistički zdravstveni pregled u zavodu za zaštitu zdravlja radnika MUP-a u Beogradu. Testiranja se obavljaju pod šifrom, a bodovanje je automatizovano. Vrši se rangiranje, a status polaznika policijske obuke stiče se tek pošto se potpišu ugovori sa MUP-om“, navodi Mrdalj.

Ugovorom se definišu međusobna prava i obaveze tokom obuke, kao i da će po njenom završetku polaznik dobiti posao u policijskoj upravi ali isto tako, imaće obavezu da radi kao policajac najmanje pet godina.

Kandidati moraju imati od 18 do 24 godine, da budu državljani Srbije sa prebivalištem na teritoriji Beograda, kao i da su završili srednju školu u trajanju od četiri godine.

Takođe, budući policajac mora imati vozačku dozvolu „B“ kategorije.

Teorijska i praktična obuka

Samu obuku za policajce, načelnik Mrdalj opisuje kao dinamičnu, zahtevnu i intenzivnu.

U osposobljavanje za pripadnika MUP-a kreće se sa učenjem teorijskog znanja koje se ocenjuje, a zatim sledi četvoronedeljna policijska praksa u policijskoj upravi, gde polaznici praktično rade u policijskoj stanici.

„Zatim se vraćaju u Centar na obuku koja sadrži praktični rad kao što su realizacija bojevih gađanja, i taj deo obuke je modularnog tipa, zanimljiv, kreativan, intenzivan i zahtevan. Kad polože završni ispit, polaznici postaju policajci pripravnici“, objašnjava pukovnik Mrdalj.

Ilustracija

Ilustracija

Kao pripravnici, oni se vraćaju u policijsku upravu, a tek kada prođu staž i polože stručni ispit, stiču status policajca s punim ovlašćenjima.

Tada dobijaju legitimaciju i naoružanje.

Trenutno je u Centru za osnovnu policijsku obuku 1.241 polaznik, koji su raspoređeni u četiri klase. Čim sadašnje dve klase završe obuku, koja je u drugoj fazi, Centar će biti spreman da prihvati „beogradsku klasu“.

Inače, obuka traje devet meseci, a do kraja godine očekuje se još jedan konkurs za policajce.

Mrdalj kaže da su mogućosti Centra da obuči hiljadu polaznika godišnje i dodaje da su polaznici izuzetno motivisani da završe obuku i da je procenat onih koji je ne završe obuku nizak.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR