недеља, јул 14, 2024
NaslovnaSRBIJAKonačno pravi zakon – LOPOVIMA SE CRNO PIŠE: Provalniku metak u čelo!

Konačno pravi zakon – LOPOVIMA SE CRNO PIŠE: Provalniku metak u čelo!

Ako prestupnik uđe u privatni posjed, napadne vlasnika i ukućane, oni bi u samoodbrani smjeli da ga liše života bez krivičnog odgovaranja?! Kada provalnik kroči u dom Amerikanca, vlasnik posjeda ima pravo da ga ubije, a da za to ne odgovara krivično.

Sindikat zaposlenih u policiji predložio je da se po hitnom postupku usvoji zakon o zaštiti privatne svojine, jer smatraju da će se stopa provalnih krađa smanjiti. Sindikat je dao saopštenje za javnost i pokrenuta je javna peticija koju mogu svi građani vidjeti i potpisati, “piše Alo.rs”…

– Kako smo svjedoci da se prethodnih godina prilikom provalnih krađa događalo da stradaju građani i članovi njihovih porodica, a da se u mnogim slučajevima događalo da građani, štiteći svoje članove porodice i imovinu, nanesu tjelesne povrede ili liše provalnika života u samoodbrani, a da potom dobiju zatvorske kazne zbog zakonske regulative, Sindikat zaposlenih policije je predložio usvajanje zakona o zaštiti privatne svojine i pokrenuo peticiju. Ako provalnik uđe u privatni posjed, stan, kuću i tom prilikom napadne vlasnika i ukućane, isti, u samoodbrani i zaštiti života, ličnog integriteta i privatnog poseda, u slučaju nanošenja tjelesnih povreda ili lišavanja života provalnika nisu zakonski odgovorni – piše u saopštenju.

Sindikat smatra da će usvajanje ovog zakona smanjiti stopu provalnih krađa, kao i tragične posljedice po građane i njihove porodice, jer će provalnici dobro razmisliti da li će izvršiti krađu ako znaju da pritom mogu biti povređeni ili ubijeni. Prednost bi bila i to što bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova imali više vremena da se posvete sprečavanju drugih krivičnih djela.

– Mi smo se obratili Vladi Republike Srbije i poslaničkim grupama i prijedlog je stigao do Skupštine, a samo mi se Nenad Čanak javio. Međutim, sve je na tome ostalo. Ovaj zakon bi povećao bezbijednost građana, jer aktuelni zakon je blag prema provalnicima. Zamislite, lopov vam upadne u dom, što je stres sam po sebi. Zatim, ako budu uhvaćen, uglavnom dobije upozorenje ili minimalnu kaznu, a to nije rješenje. Takođe, dosta lopova razmišlja ovako: „I ako me uhvate, ja ću biti upozoren, a ako me povrijedi vlasnik stana, tužiću ga, možda i zaradim, a on će otići u zatvor”. Smatram da treba zastrašiti lopove, da se zapitaju da li će izvući živu glavu ako ugroze nečiju sigurnost – kaže za „Alo!” Dejan Đukić, predsjednik Sindikata zaposlenih policije.

Do sada je peticiju potpisalo 4.603 ljudi.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR