уторак, март 5, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKKalcizacija u zimu, bolji prinosi na leto

Kalcizacija u zimu, bolji prinosi na leto

Niske temperature će stvoriti uslove da se obavi kalcizacija u zimu. Tako ćete pomoći da zemljište bude dobre pH vrednosti i da biljke imaju povoljne uslove za rast i razvoj u proleće, posle setve.

Važnost zimske brazde i kalcizacije – autor Lazović – Đoković Nada

U jesen uzorana zimska brazda pospešuje usvajanje zimskih padavina kiše i snega. Oranjem zemljište postaje rastresito, što potpomaže razgradnju organske materije a to dovodi do oslobađanja hraniva i do bolje biološke aktivacije. Osnovni preduslov za kvalitetno izvođenje dubokog oranja je povoljno stanje vlažnosti zemljišta. Od poljoprivrednika se traži primereno korišćenje mehanizacije na način da se mehanizacija ne koristi na poljoprivrednim površinama ako je zemljište zabareno, poplavljeno ili prekriveno snegom.
Međutim, sada je odličan period i za primenu kalcizacije zemljišta uz primenu organskog djubriva jer su prinosi ove godine bili visoki ,a visoki prinosi izneli su i mnogo hraniva iz zemljišta.
Zbog otežane mehaničke obrade kalcizaciju je idealno obaviti po suvom vremenu (u letnjim mesecima) i po smrznutom (kalcizacija zimi).

Obavezno pre obrade zemljišta jer se treba dobro pomešati sa dubljim slojevima – kiselost je uvek više izraženija u dubljim slojevima pogotovo na nižim područjima, odnosno zemljištima teže propustljivosti.

Kalcizacija u zimu

Zimska kalcizacija ima mnoge prednosti:
• ako se obavi pre jesenjeg oranja, dolazi do neutralizacije kiselosti zemljišta u dubljim slojevima
• ako se primeni po smrznutom zemljištu, biće lakša mehanička obrada
• kalcizacija u ovom periodu (šest meseci pre setve ili sadnje) imaće veći efekt kod naredne kulture jer će se pH podići
• nadoknadjuju se hraniva (Ca i Mg) iznešena prinosom

U rano proleće, čim se steknu uslovi i stanje zemljišta to omogući, treba zimsku brazdu zatvoriti drljačom kako bi prekidanjem kapilarnog toka se sprečilo isparavanje vlage nakupljene tokom zime. Prolećni vetrovi doprinose bržem gubitku vlage iz otvorenih brazda. Zatvaranjem brazdi na površini stvara se izolacioni sloj, zemljište se brže zagreva i suši, a vlaga se čuva u dubljim slojevima.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR