Каква је судбина паса који су за дане викенда уклоњени са пријепољских улица?

Непостојање азила за псе у општини Пријепоље разлог је бројних проблема, што за грађане што за саме животиње које се често третирају на нехуман и законом забрањен начин. Каква је судбина паса који су за дане викенда уклоњени са пријепољских улица?

Пси на улицама Пријепоља су уобичајена појава годинама уназад. Деле са људима зелене површине, тротоаре, улазе у зграде… О њиховом уклањању са улица, изградњи азила, чиповању и збрињавању представвници локалне власти често су говорили. Најчешће кроз анализу  трошкова којима су плаћане казне грађанима по основу  уједа паса. А они су милионски. Како би смањили судске трошкове посезало се за драстичним мерама тровања паса под окриљем мрака и без утврђивања виновника. За дане викенда нова тура паса је са пријепољских улица одвежена, у непознато.

Жути комби је био, унутра су била два кавеза, за мале, којих је било шест и други, за велике псе. Рекли су да их воде у Пожегу. Да тамо има азил за псе и то диван, са свим условима, где су кавези два метра са метар, очисте их од паразита, од бува, имају смештај, храну, удомљавају их, бар су тако нама рекли. Ми нисмо дали кучиће да возе док нам нису објаснили, чак су нам и фотографије показали. Они долазе већ годинама јер кажу да су и пси почели да препознају кола па се разбеже – прича Нермина Јакуповић која је разговарала са радником који је псе купио и који је рекао да су ишли ка Милешеви, на Коловрат…

Директор ЈКП „Лим“ Енис Мемишаховић нам је рекао да није никога овластио да уклања псе са улица, јер то и није у надлежности овог предузећа. Исто сазнајемо и од члана општинског већа Зорана Деспотовића. Све и да пси јесу одведени у азил у Пожегу, коју би економску исплативост имала фирма из Београда, да долази у Пријепоље и вози псе у Пожегу, пита се Татјана Драгутиновић?

Ја сам окренула фирму “Екос ДДД” из Београда да сазнам где су пси завршили. Рекли су ми да су их одвели у Пожегу. Ја бих страшно волела, као љубитељ животиња и који их страшно воли, да знам какав третман имају и каква је њихова даља судбина. Ја сам заиста за то да се агресивни пси склоне са улице, да нема проблема за грађане Пријепоља и безбедност свих, али оно што је проблем јесте да се увек са улице склоне пси који су социјализовани, о којима неко брине, који имају своје парче хлеба на улици Пријепоља, а проблем и даље остаје, значи они пси који заиста праве проблем и даље остају – каже Татјана Драгутиновић.

Фирма Екос ДДД , у чији аутомобил су пси смештани, према речима очевидаца, бави се дезинсекцијом, дезинфекцијом и дератизацијом, а недавно је баш ова фирма у згради Општинске управе у Пријепољу представила свој модел рада, приликом потписивања Меморандума о сарадњи општина Пријепоље, Прибој и НОва Варош, који за циљ има заједничко решавање проблема паса луталица. Пријепољски  пси нису стигли у Пожегу, незванично смо сазнали у општини Пожега, која има азил за псе, али у који никад нису смештени пси из Пријепоља, нити је из општине Пријепоље икада исказано интересовање за оваквим видом услуге.

TV/FORUM INFO

Leave a Reply