четвртак, 21 септембра, 2023
HomeSRBIJAIznos PLATA u javnom sektoru posle povećanja ( MUP, ZDRASTVO,PROSVETA,VOJSKA...)

Iznos PLATA u javnom sektoru posle povećanja ( MUP, ZDRASTVO,PROSVETA,VOJSKA…)

Novembarske plate u javnom sektoru biće u proseku veće od osam do 15 odsto, a „Blic“ ekskluzivno otkriva koliku će mesečnu zaradu nositi skoro svako radno mesto u gotovo svim oblastima.

Kako bismo što verodostojnije predstavili koliko povećanje plate očekuje zaposlene u javnom sektoru koristili smo zvanične informatore o radu i ostalu dokumentaciju ministarstava i institucija, kao i izveštaje sindikata. Da ne bude zabune, predstavljene plate za svako radno mesto izražene su bez minulog rada i ostalih dodataka.

MUP Foto: RAS Srbija
MUP

Najviše razloga da se raduju novembru imaće medicinske sestre i tehničari kojima će na račun leći 15 odsto više novca. Tako će sa srednjom školom medicinske sestre imati platu od 45.684 do 49.241 dinar u zavisnosti od toga da li rade u Domu zdravlja, na odeljenju Opšte bolnice ili u Hitnoj pomoći. Kada je reč o novim, povećanim platama viših medicinskim sestara kretaće se od 52.181 do 55.592 dinara u skladu da li su zaposlene u patronaži, na odeljenjima opšte prakse ili intenzivne nege.

Zdravstvo Foto: RAS Srbija
Zdravstvo

Povećanje zarade od devet odsto dobiće zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite, kao i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Recimo, nastavnici će imati plate od 46.564 do 56.135 dinara u zavisnosti od stepena stručne spreme, norme i godina staža. S druge strane, policajac će zarađivati 51.275 dinara, a razvodnik, desetar i mlađi vodnik u vojsci od 44.729 do 50.821 dinar.

Zdravstvo Foto: RAS Srbija
Zdravstvo

Konačno, zaposleni u državnoj upravi imaće povećanje od osam odsto. Recimo, predsednik lekarske komisije imaće 69.456 dinara, diplomirani pravnik za pravne poslove 59.468 dinara. Kadrovi sa najnižom stručnom spremom koji u javnoj službi rade na poslovima obezbeđenja, održavanja ili kao vozači radiće i dalje za minimalnu platu. Minimalac do kraja godine iznosi 27.000 dinara, a od 1. januara 2020. brojaće nešto više od 30.000 dinara.

Podsećanja radi, Vlada je sredinom septembra usvojila odluku o povećanju plata u javnom sektoru od 1. novembra u proseku od osam do 15 odsto.

Prosveta Foto: RAS Srbija
Prosveta

Početkom ove godine zaposleni u javnom sektoru dobili su već povećanje plate od sedam do 12 odsto. Najviše, 12 odsto pripalo je medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto. Zaposleni u policiji, Vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske uprave i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto. Administracija i državna uprava gotovo da su uvek bili na začelju povišica.

Ministarstvo odbrane i vojska Foto: RAS Srbija
Ministarstvo odbrane i vojska

Prosečna plata u javnom sektoru, prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva finansija iz decembra 2018, iznosila je 56.431 dinar. Prosečna zarada u administraciji istovremeno je bila 59.246 dinara, u obrazovanju i kulturi 53.163, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 50.509. dinara. Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za sedam do 12 odsto, odnosno za 4.000 do oko 6.700 dinara.

BLIC

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR