петак, април 19, 2024
NaslovnaTURIZAMSrpsko selo sa najlepšim vodopadima: Sopotnica je raj za oči i odmor...

Srpsko selo sa najlepšim vodopadima: Sopotnica je raj za oči i odmor za dušu! (VIDEO)

Atraktivni vodopadi i slapovi daju neponovljive ukrase utkane u ambijent drevne seoske arhitekture koju čine vodenice i valjarice.

Selo Sopotnica leži na obroncima planine Jadovnik, na nadmorskoj visini od 1.200 m i na 15 km udaljenosti od grada Prijepolja. To je selo žubornih vrela i slapova.

 

Foto: Printscreen Youtube / 1961senko
Foto: Printscreen Youtube / 1961senko

Vodopadi koji nastaju iz reke Sopotnice visoki su do 20 m. Atraktivni vodopadi i slapovi daju neponovljive ukrase utkane u ambijent drevne seoske arhitekture koju čine vodenice i valjarice. Simbol Sopotnice je i siga od koje su izgraćeni obližnji srednjovekovni manastiri Mileševa, Sopoćani i Davidovica, čuvena Ćuprija na Drini.

Foto: Printscreen Youtube / 1961senkoFoto: Printscreen Youtube / 1961senko

Siga je uklesana u kuće, vodenice i valjarice, crkvu i Planinarski dom. Sopotnica je prvo selo u srednjem Polimlju koje se našlo u zvaničnoj ponudi „Odmor na selu“ Turističke organizacije Srbije.

U domaćinstvima turisti mogu okusiti čuvenu Sopotničku trpezu (med, pogače, pite od sira, heljde, zelja, sir, rakija od divljih krušaka).

Foto: Printscreen Youtube / 1961senko
Foto: Printscreen Youtube / 1961senko

Područje oko Sopotničkih slapova Uredbom Vlade Republike Srbije proglašeno je za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja 1. kategorije – Spomenik prirode „Slapovi Sopotnice“.

 

 

 
PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR