среда, 6 децембра, 2023
HomeSRBIJAĐake očekuju tri vrste državne mature, prva proba već u maju

Đake očekuju tri vrste državne mature, prva proba već u maju

Prva državna matura biće održana u junu 2022. godine. Do tada, srednjoškolce očekuju tri probe, prva već u maju ove godine.

Biće tri vrste mature – opšta, umetnička i stručna, najavljeno je na skupu povodom priprema za uvođenje državne mature u Srbiji.

Projekat državne mature iniciralo je Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a finansijska sredstva obezbedila je Evropska unija.

“Kada je matura u pitanju – to je jedna velika poluga, stajna tačka koja govori da sistem može da uđe u kvalitet onoga časa kada uvede eksterni model provere znanja i ishoda učenja, svega onoga što je bitno. Da je to ocena srednjoškolskog sistema”, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

“Veoma je važno da se do 2022. uvede državna matura, rukovodeći se iskustvima male mature. Znamo koliko je važno pomoći mladima da steknu obrazovanje. Uvođenje mature omogućava jednakost, daje jednake šanse svima u regionu”, kaže Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Sve zemlje u okruženju imaju državnu – veliku maturu. Kod nas će imati obavezni i izborni deo. Srednjoškolce do 2022. očekuju dva pilot testiranja i jedna proba, što će visokoškolskim ustanovama pomoći da bolje sagledaju ispit i počnu pripreme za korišćenje rezultata mature umesto prijemnog ispita.

Izvor: RTS

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR