четвртак, март 28, 2024
NaslovnaINFOОсновци и средњошколци одмарају од 8. до 12.новембра-Ковид пропуснице од 20х

Основци и средњошколци одмарају од 8. до 12.новембра-Ковид пропуснице од 20х

Ово су нове мере.

Јесењи распуст.

На првом месту како је и планирано донета је одлука о продужењу јесењег распуста за школарце. Како је министарка Кисић Тешпавчевић навела, распуст је продужен за три дана, па ће основци и средњошколци одмарати од 8. до 12. новембра, односно од 6. до 14 новембра са викендима.

Тим за школе апелује на примену и других мера ограничавања окупљања и строго поштовање свих других прописаних мера превенције и сузбијања ковид-19 како би одлука о продужењу јесењег распуста дала ефекат на смањење оболевања од ковид-19 у школском узрасту и општој популацији, саопштено је из Министарства.

Први радни дан за ученике, како се додаје, биће понедељак, 15. новембар 2021. године.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је раније данас да је ресорно министарство спремно да, у оквиру општих мера у борби против пандемије, продужи јесењи мини распуст на девет дана.

Ковид пропуснице од 20х

Друга мера која је данас усвојена је да се ковид пропуснице уводе од 20 сати, уместо од 22 сата какав је случај био до сада. Начињене су две измене: ковид пропуснице неће важити само у угоститељским објектима, већ ће бити проширене на коцкарнице, кладионице и слот клубове.

Друго, важно за угоститеље је да ће моћи да раде без ограничења, а ковид пропуснице ће важити од 20 сати до момента затварања локала.

– Видели смо да ковид пропуснице имале значајног ефекта на учесталост вакцинације у складу са тим решили од 20 часова, сви угоститељски објекти моћи ће да ради 24 сата – казала је министарка након завршене седнице.

Појачане контроле

Мера која већ постоји, а која ће наставити активно да се примењује јесу појачане контроле и инспекције.

Министарка је у одговору на питање новинара навела да ће се појачане контроле вршити и у градском превозу где су примећене гужве.

Подсећамо, епидемиолог Градског завода за јавно здравље Београда и члан Кризног штаба доктор Предраг Кон рекао је данас да ће Медицински део Кризног штаба инсистирати да одлука о продужењу распуста, око које су сагласни, буде донета истовремено са рестрикцијом у смислу смањење контаката и изван школа.

“Ми смо утврдили да се првенствено улива корона вирус у школе, он се враћа и назад, али је неопходно онда смањити фреквенцију контаката и изван школе”, поручио је раније др Кон.

Извор: Блиц

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR