четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFODirektoru "Srbijašuma" nije jasno zašto na stovarištima nema peleta

Direktoru „Srbijašuma“ nije jasno zašto na stovarištima nema peleta

Na stovarištima sve što stigne već je ugovoreno, odmah se isporučuje domaćinstvima i prave se nove liste čekanja – i za drva i za pelet.

Snabdevači i proizvođači peleta kažu da normalizacija tržišta zavisi sada od „Srbijašuma“.

Direktor Javnog preduzeća „Srbijašume“ Igor Braunović kaže da mere Vlade, pre svega, imaju za cilj da ograniče „neosnovano divljanje cena peleta“.

Što se isporuka Srbijašuma tiče prema peletarima, ona je nastavljena u još većem obimu i biće nastavljena. Srbijašume su na današnji dan ove godine isporučile proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, što znači da smo obezbedili proizvođačima između 40 i 50 procenata sirovine, da bi zadovoljili potrebe domaćinstava u Srbiji„, ističe Braunović.

Kaže da je došlo i do porasta broja proizvođača peleta, zbog čega su morali ravnomerno da isporučuju sirovinu, pa su proizvođači sa većim kapacitetom trpeli.

Na stovarištima gotovo da nema peleta, proizvođači kažu da čekaju od „Srbijašuma“ sirovinu, ali Braunović naglašava da mu nije jasno zašto su stovarišta prazna ako su „Srbijašume“, kako tvrdi, obezbedile skoro polovinu sirovine za pelet za godišnje potrebe građana Srbije.

„Mislim da će ove mere dovesti do toga da se to vrlo brzo reši„, ističe Braunović.

Braunović naglašava da imaju veliki problem radne snage, pogotovo fizičke radne snage koja radi teške poslove u šumarstvu – seču i izvlačenje. Iz Ministarstva energetike najavljeno je da će u seči pomoći i vojska.

Kubik drva kod „Srbijašuma“ košta 4.000 dinara, ali je odobreno povećanje. Braunović kaže da će cena biti povećana za 15 procenata, pa će iznositi oko 5.300 dinara.

I građani se mogu javiti gazdinstvima i direktno kupiti drva, međutim „Srbijašume“ su 25. jula privremeno obustavile prodaju.

Braunović ističe da su organizovali kol-centar zbog ogromne potražnje, ali da se javljaju i oni koji, kako kaže, nikada nisu kupovali drva od „Srbijašuma“. Naglašava da ne žele da budu neozbiljni i prime porudžbine koje ne mogu da ispoštuju.

Obustavili smo prijave za ogrevno drvo i čekamo da isporučimo stanovništvu porudžbine koje smo primili. Ove godine smo, na današnji dan, isporučili 100.000 kubnih metara građanima, u odnosu na 70.000 kubnih metara prošle godine„, navodi Braunović.

Ističe da potražnja enormno raste i da je najveća u Beogradu. 

Tu ćemo malo imati problem jer nemamo tu sirovinu u Beogradu i okolini. Moraće da se dovozi iz naših drugih gazinstava, što će povećati cenu svakako„, ističe Braunović.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR