субота, 2 децембра, 2023
HomeZDRAVLJECetvrti februar – Svetski dan borbe protiv raka

Cetvrti februar – Svetski dan borbe protiv raka

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležavaju Svetski dan borbe protiv raka. Međunarodno udruženje za borbu protiv raka počelo je 2019. godine trogodišnju kampanju pod sloganom „Ja sam, ja hoću” kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja malignim bolestima.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 18,1 miliona ljudi, a registrovano je 9,6 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2018. godini. Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti.

Porast stanovništva, produženi zivotni vek, drustveni i ekonomski razvoj faktori su koji uticu na porast broja obolelih od raka. Primer su zemlje ubrzanog ekonomskog razvoja gde su u prošlosti najučestaliji bili maligni tumori kao posledica infekcije. Danas se u industrijski razvijenim zemljama češće javljaju tipovi malignih bolesti koji se dovode u vezu sa brzim nacinom života. Uprkos toj činjenici, hronične infekcije i dalje učestvuju u nastanku malignih tumora sa 15-20%, odnosno 16%. Preventivni programi u razvijenim zemljama doveli su do značajnog smanjenja stopa obolevanja od nekih lokalizacija raka, (rak pluća kod muškaraca u Severnoj Evropi i Severnoj Americi) i rak grlića materice, ali novi podaci pokazuju da se većina zemalja suočava sa povećanjem apsolutnog broja slučajeva malignih bolesti koji se kasno dijagnostikuju i zahtevaju dugotrajno lečenje i negu.

 

Globalno opterećenje rakom u svetu

Prema procenama u 2018 godini, polovina novih slučajeva malignih bolesti i više od polovine smrtnih slučajeva obolelih od raka u svetu zabelezeno je u Azij koja cini 60% svetske populacije. U Evropi, koja čini samo 9,0% svetske populacije, registrovano je 23,4% novih slučajeva raka i 20,3% smrtnih slučajeva od malignih bolesti. U Americi, koja čini 13,3% svetske populacije, registrovano je 21,0% novoobolelih i 14,4% umrlih od raka. Veći procenat smrtnih slučajeva od raka u odnosu na procenat novootkrivenih slučajeva je registrovan u zemljama  Azije i Afrike gde je veca ucestalost raka u odmakloj fazi kao i ograničeni pristup zdravstvenoj zaštiti i pravovremenoj dijagnostici i lečenju .

Opterećenje rakom u Srbiji

U Srbiji je tokom 2016. godine od svih malignih tumora obolelo 40. 241 osoba ( 21.126 muškaraca i 19.115 žena). Iste godine od raka je umrlo 21.526 osoba oba pola, 12.253 muškaraca i 9.273 žene. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od raka pluća, kolona i rektuma i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, kolonu i rektumu, plućima i grliću materice.

Prevencija malignih bolesti je najefikasnija u kontroli malignih bolesti i cini dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka. Gotovo 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: zdravim nacinom zivota, umerenom ishranom, prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Rano otkrivanje raka, adekvatno lecenje i rehabilitacija uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje mogu znacajno uticati na ishod bolesti.

GM Press

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR