четвртак, фебруар 29, 2024
NaslovnaINFONajveća prijavljena godišnja zarada u Srbiji iznosi oko 18 miliona evra

Najveća prijavljena godišnja zarada u Srbiji iznosi oko 18 miliona evra

Poreska uprava Srbije objavila je da je primila ukupno 34.753 prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2021. godinu. Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak, imali su građani koji su ostvarili dohodak veći od 3,26 miliona dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji.

Prema podacima Poreske uprave, najveća prijavljena zarada u 2021. godini iznosila je 2,115 milijardi dinara, što je gotovo 18 miliona evra, odnosno oko 1,5 miliona evra mesečno. 

Najviše prijava podneto je od fizičkih lica sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd – ukupno 22.978 prijava, zatim sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Novi Sad – 7.010 prijava i teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Кragujevac – 2.740 prijava.

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 69 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd. Od 100 lica sa nahvećim prijavljenim prihodima, 88 su domaći a 12 su strani državljani.

Najčešće prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista, pravnik, dok je 91 odsto prijavljenih muškog pola.

Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 100 do oko 2.115 miliona dinara, objavila je Poreska uprava.

 Izvor: Beta

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR