петак, мај 24, 2024
NaslovnaSRBIJABošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

Bošnjaci danas obilježavaju nacionalni blagdan 20. novembar – Dan Sadžaka, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943.

Ovaj blagdan je neradni dan u sandžačkim opštinama, a on se već petnaest godina obilježava kao nacionalni blagdan Bošnjaka u Srbiji. Na zgradama lokalne samouprave, opštinskih ustanova i preduzeća i škola je istaknuta bošnjačka nacionalna zastava.

Povodom Dana Sandžaka u amfiteatru Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru sinoć je organizirana svečana akademija.

“Matica Bošnjačka” je ovim povodom organizirala manifestaciju “Sandžački dani knjige” koja je prethodnih dana održana u Pljevljima, Petnjici, Priboju, Prijepolju, Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru.

Učesnici manifestacije bili su književnici Braho Adrović, Šaban Šarenkapić, Hodo Katal, Elvira Kujević, Kemal Džemić, Zehnija Bulić, Sanela Halković, Enver Muratovića, Edin Smailović, Rebeka Čilović i Dijana Tiganj.

Na svečanoj akademiji uručena je novoustanovljena nagrada “Sulejman Tabaković”, koja se ove godine prvi put dodjeljuje, a pripala je književnom stvaraocu Šabanu Šarenkapiću iz Novog Pazara za knjigu pjesama “Kafkin Kalfa”. Nagradu je laureatu uručio narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić.

BNV je program obilježavanja počeo jučer Sandžačkim književnim susretima (SAKS), dok će u srijedu, osim polaganja cvijeća u Pljevljima, na mjestu gdje je formiran ZAVNOS, biti održana i Svečana akademija.

Bošnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost u saradnji sa novopazarskom bibliotekom, Kulturnim centrom i centrom Duga na Dan Sandžaka organira promociju romana Avda Ćeranića “Na krilima meleka”, projekciju filma o Maku Dizdaru, večer sevdaha i svečani koktel, na kome će biti uručena nagrada Bošnjačkog instituta ovogodišnjem laureatu Senadinu Laviću.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni blagdani su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli Dan sjećanja i 28. septembar – Dan Bošnjaka koji je od ove godine uvršten kao jedan od blagdana Bošanjaka u Srbiji.

Naslovna nova

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR