уторак, фебруар 27, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEU Prijepolju održana manifestacija “Dani Resulullaha"

U Prijepolju održana manifestacija “Dani Resulullaha“

Univerzalna poruka i svetlo islama će stići tamo gde stižu dan i noć, a dan i noć stižu po celom svetu

U sandžačkoj opštini Prijepolje održano je veče Kur’ana, ilahija i predavanje o temi „Poslanik i porodica“, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestaciju su organizovali Rijaset Islamske zajednice Srbije i Mešihat Sandžaka, pod pokroviteljstvom Diyaneta Republike Turske i Turske fondacije Diyanet. Događaj je organizovan povodom 12. rebiu-l-evvela s ciljem da se vernici u toj opštini podsete na život i delo poslednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Okupljenim vernicima u prijepoljskom Domu kulture obratio se muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Govoreći o povodu okupljanja Halitović je podsetio vernike na to da je poslanik Muhammed s.a.v.s. poslat kako bi narod izveo iz tame i mraka i poveo putem svetla koji vodi do jedne istine. Takve poruke shvatili su tada ashabi, ali i vernici u Sandžaku, rekao je efendija Halitović.

“Univerzalna poruka i svetlo islama će stići tamo gde stižu dan i noć, a dan i noć stižu po celom svetu. Sunet Resulullaha stigao je do svakog kraja u svetu. Naš Poslanik a.s. će za svoj umet učiniti ono što niti jedan prijašnji poslanik neće moći učiniti. U danu polaganja računa Muhammed s.a.v.s. će govoriti “Gospodaru, spasi moj umet”, pa će učiniti sedždu Allahu dž. š. i zahvaljivaće mu kao što niko nije zahvalio, jer je Allah dž. š. njemu dao nadahnuće da mu tako zahvali. Znajte braćo i sestre, kada uputite dovu, kada klanjate i zikrite, znajte da je to poklon Allaha dž. š, budite zadovoljni jer to nije vaš izbor, to je poklon i dar od našeg Gospodara”, poruke su koje je uputio prisutnim Prijepoljcima muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje Nadir ef. Dacić ističe kako se u poslednjih nekoliko godina ponovo oživljava verski život u Prijepolju, te kako su mladi te opštine nosioci i pokretači verskog života i aktivnosti.

„Verski život bio je vrlo različit u različitim periodima. Do pre početka Drugog svetskog rata život vernika muslimana na ovim prostorima bio je dosta dobar”. O tome svedoče postojanje medrese, učenih ljudi, alima, veliki broj džamija is edam hafiza koliko ih je bilo u ovoj opštini. Danas Prijepolje nema nijednog hafiza Kur’ana. U tom periodu teravih-namaz klanjao se pored džamija još u 36 mesdžida, danas je situacija takva da se namaz obavlja ukupno na 17 mesta. U poslednjih deset godina obnovljen je rad ženske medrese, sagrađene su nove džamije i mesdžidi a mnogi projekti se realizuju u saradnji sa Diyanetom Republike Turske”, rekao je u izjavi za AA glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje Nadir ef. Dacić.

U programu su učestvovali hafiz Edib ef. Pepić, zamenik muftije sandžačkog mr Muhamed ef. Demirović, te horovi „Isa-beg“ i ženske „Bakije – hanume“ medrese.

Događaju je prisustvovao veliki broj vernika te opštine, imama i rukovodilaca Islamske zajednice Srbije. Prethodno je manifestacija organizovana u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Aleksandar Niciforovic   |16.11.2019

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR