недеља, јун 23, 2024
NaslovnaNOVA VAROŠBije vrelo iz brane: Neobična pojava u HE

Bije vrelo iz brane: Neobična pojava u HE

Nova Varoš – Različiti komentari meštana u Starom Vlahu. U EPS tvrde da nema oštećenja i da Makedonci rade istraživanja.

Iz kamenjara u dnu brane HE “Uvac”, na Rastokama, bije izvor vode poput vrela na padinama Javora i Čemernice, od kojeg nastaju rečice. Vodotok dug dvadesetak metara silazi u manje jezerce u nekadašnjem koritu Uvca, a huk vode čuje se na obodu Uvačke klisure. Ove neobična pojava izaziva nagađanja meštana Starog Vlaha i radoznalost posetilaca Rezervata “Uvac”. Najčešća pitanja su kako i odakle voda dolazi, da li iz akumulacije treće brane na Uvcu ili iz nekog podzemnog toka, te da li će i kad otvor dobiti čep?

– Oštećenje na brani ne postoji, a oticanje procurelih voda jeneznatno, manje od 0,1 kubni metar po sekundi – ističu u odgovoru medijima u Sektoru za odnose s javnošću EPS-a, dodajući da je ovo nasuta brana, da ne postoji opasnost od njenog urušavanja i da neće biti posledica.

Podsećajući da se i ovde, kao i kod svake nasute brane, stanje kontinuiranoprati, da se mere sleganja terena i specifična pomeranja, kao i proticaji procurele vode i rade analize, u EPS odgovaraju na glasine da je oticanje gotovo 100 litara vode u sekundi u poslednje četiri godine iz nekadašnjeg drenažnog otvora u jezerce ispod brane veliki gubitak, da kilovati odlaze u nepovrat.

– Postojeće jezerce postoji od kada je izgrađena brana, od 1979. godine, i puni se i prazni u zavisnosti od vremenskih uslova i služi za skupljanje atmosferskih i podzemnih voda koje poniru sa bokova brane i iz injekcione galerije, a iz tog jezerceta voda se uliva u akumulaciju HE “Kokin Brod”.

Na brani hidroelektrane “Uvac”, koja je deo “Limskih HE” iz Nove Varoši, trenutno se, prema projektu detaljnih geoloških istraživanja, izvode istražni radovi. Izvođač je Građevinski institut Makedonije, ogranak GIM iz Beograda, a planirano je da radovi sa izradom projekta traju šest meseci, za šta je EPS obezbedio 42 miliona dinara. Ovi radovi, kako se tvrdi ni u kom slučaju ne utiču na proizvodnju HE “Uvac”, a nedavno je obavljen godišnji remont agregata.

Sa raznih strana, u prvom redu od vlasnika čamaca, koji voze posetioce meandrima Uvačkog jezera, kao i turističkih radnika, stižu zamerke da je znatno oborena kota jezera, pa se strahuje od manje posete, mada vodostaj danima raste.

– HE “Uvac” je akumulaciona hidroelektrana koja glavnu proizvodnju ostvaruje tokom zimskih meseci. Voda iz jezera se koristi tokom zimskih meseci, a ponovno punjenje radi se u prolećnim mesecima. Kota jezera ne izlazi iz granica kota koje su uskladu sa vodnom dozvolom dobijenom od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – navodi se u saopštenju EPS-a.

Preko brane HE “Uvac” ide put od Nove Varoši prema Javoru i preko Štitkova i Anateme do Ivanjice, doline Moravice i Dragačeva.

HE “Uvac” građena je u periodu 1974. do 1979. godine i u branu je nasuto 2,6 miliona kamena, gline i drugog materijala. Brana je visoka 110, širine 107 i dužine (u kruni) 313 metara. U jezeru, dugom 27 kilometara, može da se akumulira 210 miliona kubika vode. Instalisana snaga agregata je 36 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 70 miliona kilovat-sati struje.

Naslovna nova

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR