недеља, мај 26, 2024
NaslovnaSRBIJAVeliko hapšenje u Požegi: Iza rešetaka predsednik opštine i najviši funkcioneri

Veliko hapšenje u Požegi: Iza rešetaka predsednik opštine i najviši funkcioneri

Uhapšen je i suprug predsednice Skupštine opštine Zorice Mitrović. Sumnja se na korupciju

Printskrin: Youtube tvpozega/Dveri Požega

Predsednik opštine Požega Milan Božić kao i vrh tog opštinskog rukovodstva uhapšeni su jutros, nezvanično saznaje „Blic“.

Milan Bozic, Pozega

Prema saznjima, osim Božića, uhapšeni su i predsednica Skupštine te opštine Zorica Mitrović, njen suprug Milenko Mitrović.

Zorica Mitrovic, Pozega

Uhapšen je i načelnik opštinske urpave Velimir Maksić.

Velimir Maksic, Pozega

Takođe je uhapšen V. G. (49), odgovorno lice Agencije za procenu nekretnina Gorski Ivanjica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi s javnom nabavkom i produženo krivično delo falsifikovanje isprave.

– Danas u ranim jutarnjim časovima pripadnici MUP-a Srbije, Odseka za borbu protiv korupcije iz Užica, izvršili su pretresanje stana i drugih prostorija vlasništvo Milna Božića, predsednika opštine Požega, Zorice Mitorvić, predsednice Skupštine opštine Požega, i Velimira Maksića, načelnika Opštinske uprave Požega, nakon čega su isti privedeni i po saslušanju u svojstvu osumnjičenih, prema imenovanima će biti primenjena mera zadržavanja do 48 sati. Isti su osumnjičeni da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela – saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, kao povod za proteste u Požegi koje više od godinu dana organizuje „Inicijativa za Požegu“ navode se upravo njihove zloupotrebe i malverzacije.

Oni su optuživali Milana Božića, člana Srpske napredne stranke, da je opština otkupila plac i kuću muža Zorice Mitrović, koja nije bila legalizovana.

Sam Božić je svojevremeno obelodanio na sastanku opštinskog odbora SNS da je protiv njega i njegovih saradnika iz lokalne vlasti podneto 178 krivičnih prijava.

Milan Bozic, Zorica Mitrovic, Pozega

– Krajem 2017. i početkom 2018, što ja kao predsednik opštine, što predsednica Skupštine, načelnik Opštinske uprave i pojedini rukovodioci odeljenja, imali smo ukupno 178 krivičnih prijava. To su sve naručene prijave – kazao je Božić.

Još jedan od Božićevih skandala desio se u martu 2017. godine kada je neimenovanu odbornicu nazvao „aligatorom koji mu je otkinuo dva prsta“.

ZA ŠTA SE SUMNJIČE FUNKCIONERI

Kako se sumnja, Milan Božić, Zorica Mitrović i Velimir Maksić su u periodu od 2017. do 2018. godine u četiri postupka nabavki naručioca Opštinske uprave Požega odobrili plaćanje po računima izdatim od strane izvođača posla, iako navedene usluge i radovi nisu bili izvršeni u trenutku plaćanja, a postupci predmetnih nabavki nisu sprovedeni u skladu sa zakonom.

Na ovaj način su preduzetničkoj radnji „Gorski“ pribavili korist od 1.360.000 dinara, a Opštinskoj upravi opštine Požega pričinili štetu u tom iznosu.

Osumnjičena Zorica Mitrović je prilikom izvođenja molerskih radova za opštinu Požega, od izvođača radova u više navrata nakon izvršenog plaćanja zatražila i preuzela novac u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, čime je sebi pribavila imovinsku korist u navedenom iznosu.

Osumnjičeni V. G. je u postupku javne nabavke male vrednosti naručioca Opštinske uprave opštine Požega, suprotno zakonu, dogovarao s drugim ponuđačem i preduzeo protivpravne radnje u nameri da posao bude dodeljen preduzetničkoj radnji njegove supruge. Kako se sumnja, on je izradio lažne isprave o prijemu projektno – tehničke dokumentacije u nameri da ih upotrebi kao prave.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, kaže se u saopštenju kraljevačke policije.

Dodaje se da su u ovoj akciji, prilikom pretresa stana osumnjičene Zorice Mitrović pronađeni pištolj i lovačka puška koji, kako se sumnja, pripadaju njenom suprugu, za koje nema dozvolu. 

Njemu je, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden nadležnom tužilaštvu.

(Telegraf.rs/Blic/Tanjug)

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR