уторак, јун 25, 2024
NaslovnaINFOБиће додатних ваучера за одмор за грађане Србије

Биће додатних ваучера за одмор за грађане Србије

Министар финансија и потпредседник Српске напредне странке (СНС) Синиша Мали најавио је да ће бити додатних ваучера за одмор за грађане Србије, али да ће о томе детаљније говорити председник Србије Александар Вучић у суботу, на Светог Јована.На конференцији за новинаре после седнице Председништва СНС, Мали је рекао да ће Вучић у суботу представити програм који је везан за 2027. годину.

„Саставни део тог програма је животни и лични стандард грађана Србије са свом помоћи или свим предлозима које ћемо у наредном периоду да спроведемо. Међу њима су и додатни ваучери, тако да не бих о томе у детаље. Ако није проблем за вас и за грађане Србије, о томе ћемо у суботу и сви ће бити обавештени не само о тој врсти помоћи, него и свим осталима које планирамо када су грађани Србије у питању“, рекао је Мали.

Како је рекао, презентација у суботу треба да да једну јасну слику свим грађанима Србије у ком смеру идемо наредних неколико година под, како је рекао, кишобраном великог пројекта који се зове ЕXПО 2027, када ће наша земља бити домаћин највеће светске манифестације те године.

„Сваки грађанин Србије треба да има корист од тог догађаја и у смислу инвестиција у инфраструктуру, путну, железничку, спортску, установе културе, али такође и када је животни стандард у питању и повећање пензија и повећање плата“, рекао је Мали.

Додао је да је обећање СНС током кампање било да ћемо у 2027. години имати 1.400 евра просечну плату, 650 евра просечну пензију, 650 евра минималну зараду.

На питање новинара да ли прокоментарише упозорење Фискалног савета да ће се Србија додатно задужити 6,5 милијарди евра ове године како би враћала дугове и да ће то негативно утицати на стопу јавног дуга у односу на БДП, Мали је одговорио да су српске јавне финансије стабилне.

„То не каже Синиша Мали, Милош Вучевић, Александар Вучић. То каже Међународни монетарни фонд као најпозванија институција на свету. Апсолутно нам је јавни дуг у односу на БДП 52,3 одсто на крају прошле године. Сад у овом тренутку још нижи. Сваку обавезу Републике Србије измирује и у дан и у динар. Није тачна информација да ћемо се толико задужити. Имајте само у виду да се такође паралелно са задуживањем и враћају неки дугови. Планирамо да до краја године будемо негђе на 53 процента јавног дуга у односу на БДП“, рекао је Мали.

Додао је да је много важније у шта се новац улаже.

„Улажемо у оно што је у интересу грађана Србије, када је повећање плата и пензија. Тако да никакав проблем немамо са јавним дугом. Нама су каматне стопе и даље далеко ниже него свих земаља у окружењу. Ако треба да се задужимо, можемо. Не задужујемо се превише, само за оне пројекте који су, кажем, важни капитални пројекти“, рекао је Мали.

Нагласио је да је до 15. јануара много боља наплата БДП-а у јануару, него што су очекивали.
„Опет се показује исправност нашег конзервативног планирања. С друге стране, и даље нам економија расте. На 2,5 одсто смо раста прошле године, док је Немачка већ ушла у рецесију. Дакле, са те стране сваки макроекономски индикатор, када погледате целокупну слику наше економије, је изузетно позитиван. Имамо рекордно високу запосленост, 2,36 милиона људи у Србији ради. То је историјски највећи број запослених, плаћају порезе, плаћају доприносе, имамо рекордно ниску незапосленост од само 9 одсто“, рекао је Мали.

Додао је су рекордне стране директне инвестиције од 4,5 милијарди евра, рекордне девизне резерве од 25 милијарди евра, рекордне резерве у злату које се чувају у трезору Народне банке, преко 39 тона.

„Дакле, сваки макроекономски индикатор је повољан, добар и у овом тренутку, Србија је далеко, далеко испред много развијенијих и већих земаља него што смо ми“, закључио је Мали.

Извор: ГЗС

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR