уторак, март 5, 2024
NaslovnaINFOБанане у Новом Пазару 150, а пасуљ 600 динара, сир 300 динара...

Банане у Новом Пазару 150, а пасуљ 600 динара, сир 300 динара у Ваљеву – 1.000 у Зајечару…како је у осталим градовима?

Републички завод за статистику (РСЗ) објавио је податке о ценама на мало пољопривредних производа на пијацама и у продавницама у градовима Србије током прве недеље децембра, који показују да су београдске трговине и пијаце биле најскупље у Србији.

Према подацима РСЗ-а, просечна малопродајна цена кромпира била је највиша у Београду и износила је 130 динара за килограм, а најнижа у Лесковцу, Зајечару и Ваљеву где је кромпир коштао 80 динара.

Највиша просечна цена црног лука од 100 динара за килограм забележена је у Београду, Крагујевцу, Краљеву и Сремској Митровици, док су исту количино овог производа становници Смедерева, Ниша, Лесковца, Зајечара и Врања плаћали 40 одсто мање, односно 60 динара.

Сличан распон цена је примећен и код пасуља, који је просечно коштао од 250 динара у Ваљеву до 600 динара у Новом Пазару, док је свеж купус по килограму коштао од 30 динара у Лесковцу, Нишу, Смедереву и Зрењанину, до 50 динара у Београду, Крагујевцу, Краљеву, Новом Пазару и већини градова у Војводини.

Нај уједначеније су биле цене банана, које су углавном у просеку коштале 200 динара за килограм, док је најнижа цена била у Новом Пазару, 150 динара, а највиша од 225 динара у Сремској Митровици.

Просечна малопродајна цена мандарина кретала се од 100 динара за килограм у Ужицу до 200 динара у Београду и Крагујевцу.

Међу производима животињског порекла посматрани су домаћи сир, чија цена је варирала од 300 динара за килограм у Ваљеву до 1.000 динара у Зајечару и Крагујевцу и кокошија јаја чија најнижа просечна цена од 16 динара по комаду је забележена у Смедереву до 22 динара у Зајечару.

Жив шаран је почетком децембра био најјефтинији у Нишу, где је просечно коштао 480 динара за килограм, а најскупљи у Смедереву са ценом од 790 динара, објавио је РСЗ.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR