недеља, јун 16, 2024
NaslovnaINFOBabić potpisao ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije za Prijepolje

Babić potpisao ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije za Prijepolje

Prijepolje jedan je od 67 gradova i opština sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Ugovor za opštinu Prijepolje je potpisao predsednik opštine Vladimir Babić. Inače opština Prijepolje je izdvojila 2,000,000.00 miliona dinara a istu sumu je obezbedilo i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prve ugovore za zamenu stolarije sa građanima očekujemo u avgustu, radove u septembru, a do kraja godine biće raspisan još jedan javni pozi,v najavila je prilikom uručenja ugovora ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

Prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 40 odsto više energije u odnosu na druge zemlje, pa je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ocenila danas u Kraljevu da je potpisivanje i uručenje ugovora o dodeli sredstava lokalnim samoupravama za povećanje energetske efikasnosti –  početak realizacije nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.

Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje lokalnih samouprava je bilo veliko. Sve kriterijume je ispunilo 67 lokalnih samouprava. Ovo je važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje – ocenila je ministarka, najavljujući da sada slede pozivi za kompanije i građane.

Ugovore je u Kraljevu na svečanosti uručila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović i tom prilikom izjavila da ovo predstavlja početak realizacije nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije. 

Ovo je prvi korak ka racionalnoj upotrebi energije, s obzirom na činjenicu da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 40 odsto više energije u odnosu na druge zemlje. Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume ispunilo je 67 lokalnih samouprava i do sada je opredeljeno milijardu dinara. Prvi poziv ide prema kompanijama koje će morati da garantuju cenu, rokove i kvalitet, a sledeći korak je poziv građanima i građankama. Očekivanja su da će prvi ugovori sa građanima biti potpisani u avgustu, a radovi početi u septembru”, rekla je Zorana Mihajlović naglasivši da će se vršiti kontrola i procedura radova. 

Ministarka je poručila da sve mora da bude javno, dostupno i svi rokovi ispoštovani i najavila još jedan poziv do kraja godine.

Ovo je veliki državni projekat koji pokazuje da je ova Vlada usmerena ka tome da štiti životnu sredinu i da treba odgovorno da se ponašamo prema resursima. Ministarstvo rudarstva i energetike za ovu godinu kreće sa pet miliona dinara, a isto toliko dodaje grad, tako da je ukupan fond po Ugovoru za Kragujevac 10 miliona dinara. Očekujem veoma brzo, nakon što uputimo naš pravilnik ministarstvu i ono ga odobri da sa raspodelom sredstava krenemo prvo za privredu u julu, a da fizička lice programu pristupe u avgustu. Najveći problemi današnjice na globalnom nivou su voda, hrana i energenti. Prema energentima moramo da se odnosimo na jedan racionalan način i to je razlog zašto učestvujemo u ovim aktivnostima, kojima kroz subvencionisanje motivišemo građane da iskoriste pogodnost koju daju republika i grad i zamene stolariju ili kotlove za nove i efikasnije. Maksimalana iznos subvencije po fizičkom licu je 70.000 za kotlove ili 100.000 dinara za stolariju i očekujemo da bude veliki odziv građana. Ono što ne budemo mogli da pokrijemo ove godine nastavljamo sledeće, nadam se, u još većem obimu”, izjavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul.

Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani – kazala je Mihajlović, dodajući da očekuje prve ugovore sa građanima u avgustu, a radove u septembru, kao da i će se vršiti kontrola procedura i radova, te najavila do kraja godine još jedan javni poziv.

Čelnici Kraljeva, Užica, Medveđe, Boljevca, Sremske Mitrovice, Valjeva su se u ime svih lokalnih samouprava zahvalili na pomoći i podršci Ministarstvu u pripremi dokumentacije i početku realizacije projekta. Ambasador Švajcarske Urs Šmid istakao je važnost saradnje koja postoji i koja će se nastaviti u oblasti ekonomskog razvoja.

Kraljevu – 2,5 miliona dinara od države, Vrnjačkoj Banji milion, a Raški 10 miliona dinara

Gradsko veće je iz tekuće budžetske rezerve izdvojilo 2,5 miliona dinara za sufinansiranje energetske efikasnosti zgrada, kuća i stanova, a isto toliko sredstava grad je dobio od države da krene u realizaciju ovog Programa, pa će građani koji konkurišu za povećanje energetske efikasnosti svoje kuće ili stana platiti polovinu iznosa svog projekta energetske efikasnosti.

Vrnjačka Banja dobiće milion dinara od države, a Raška 10 miliona dinara, jer su ove dve lokalne samuprave toliko sredstava za ovaj projekat izdvojile iz svojih budžeta.

Ko je sve od lokalnih samouprava dobio sredstva?

Uslove da realizuju programe zamene stolarije, fasadne izolacije i sistema za grejanje domaćinstava ispunilo  67 opština i gradova, a prijavilo se više od 80.

Jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo energetike subvencionisaće sa oko 460 miliona dinara projekte energetske sanacije stambenih objekata. Opštine i gradovi izdvojiće 235, a Ministarstvo 224 miliona dinara.

Program se odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, a sprovode ga jedinice lokalne samouprave.

Na listi 67 opština i gradova koji su ispunili uslove

Na rang listi prijava opština i gradova na javni poziv kojima se dodeljuju sredstva su: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

Sveukupno za zamenu stolarija iskazana je potreba u vrednosti od 224.299.536,32 dinara, iako je u samom javnom pozivu prethodno navedeno da ukupna raspoloživa sredstva podsticaja Ministarstva mogu biti 54 miliona.

Imajući u vidu veliko interesovanje lokalnih samouprava, Ministarstvo je, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, preduzelo sve potrebne mere da se finansira što veći broj Programa. Navodi se da je ministarstvo obezbedilo 20 miliona dinara na osnovu odustajanja grada Niša od finansiranja projekta unapređenja energetske efikasnosti u jednoj osnovnoj školi, kao i dodatna sredstva od nešto više od 150 miliona koja su neophodna da se finansiraju programi u svih 67 jedinica lokalnih samouprava

Praktično, to znači da će umesto 54 miliona dinara Ministarstvo energetike izdvojiti oko 224 miliona dinara za projekte sanacije stolarije u domaćinstvima, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara.

Opštine čije su prijave odbijene su  Apatin,  Čačak, Bor, Požarevac, Prokuplje, Mali Iđoš, Bajina Bašta, Bečej, Priboj, Kanjiža, Lebane, Malo Crniće, Sremski Karlovci, Bogatić, Petrovac na Mlavi, Koceljeva, Velika Plana, Bosilegrad, Lajkovac zbog neblagovremene i neuredne prijave, a zato što, kako piše u odluci, sadržina prijave nije u skladu sa javnim pozivom odbijene su opštine Bačka Topola, Aranđelovac i Vladičin Han.

Šta će sve od radova moći da se finansira?

Od radova iz programa energetske sanacije finansiraće se zamena spoljnih prozora i vrata i postavljanje termičke izolacije. Građani će moći da se prijavljuju i za subvencije za zamenu sistema grejanja, odnosno kotla, a prihvatiće se isključivo ugradnja onog koji kao gorivo koristi prirodni i tečni naftni gas i drvnu biomasu u šta spadaju pelet, briket, sečka i piroliza drveta.

Biće moguće i zamene dela grejnog sistema kao što su ugradnja toplotnih i cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora sa termostatskim ventilima, aparatima za regulaciju i merenje toplote, zamena uređaja za klimatizaciju, kao i ugradnja solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR