субота, април 20, 2024
NaslovnaSRBIJAAko sumnjate na koronavirus, ne idite u dom zdravlja već zovite Zavod...

Ako sumnjate na koronavirus, ne idite u dom zdravlja već zovite Zavod telefonom

Potvrđen je drugi slučaj koronavirusa u Srbiji, objavljeno je na sajtu Covid19.rs. U pitanju je kineski državljanin, ali se ne navodi gde je zaraženi registrovan. Kako je navedeno, do 18 časova je u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana ukupno 101 osoba koja je ispoljavala simptome koji se povezuju sa koronavirusom. U poslednjih sat vremena, testirani su uzorci još šest osoba koji su, kažu, bili negativni na novi koronavirus.

U očekivanju da se pojave, kako to struka najavljuje, prve grupice slučajeva, za sada se u Srbiji prebrojavaju testirani.

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručuje da je situacija sa koronavirusom pod kontrolom, da problema nema.

ana brnabić Izvor: N1

„Imamo dovoljno testova, imamo dovoljno opreme, sve što nam treba imamo, pod kontrolom je sve. Narodna Republika Kina je ponudila da pomogne dodatno u znanju i ekspertizi“, ističe premijerka.

U Beogradu se, kaže gradonačelnik Zoran Radojičić, tim koji je posebno formiran zbog koronavirusa redovno sastaje, a današnji zaključak glasi: „U ovom trenutku nema razloga da zabranjujemo okupljanja u Beogradu. Preduzete su sve mere da Beograd može spremno da dočeka te prve pacijente.“

Kad smo kod preduzetih mera, region ide korak ispred. U Hrvatskoj se uvodi mera dvonedeljnog karantina za sve strance koji dolaze iz tzv. žarišnih područja, a na snazi je i preporuka da se otkazuju javni skupovi.

U Srbiji, posle uvođenja termovizijskih kamera na dva aerodroma i graničnim prelazima, otkazivanja letova za Italiju i Izrael tokom marta i aprila, država je odlučila i da se odlože đačke ekskurzije u inostranstvo.

„Mi smo prvo dali preporuku koja je obavezujuća da se Italija izuzme iz programa, a kako se virus širi, smatrali smo da sve škole imaju vremena da preorganizuju ove godine sve ekskurzije u Srbiji“, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

A pojedini građani koji putuju u inostranstvo, bilo vazdušnim ili kopnenim putem, tvrde da na aerodromima i granicama nisu pregledani i testirani, a ima primera i da jesu, ali ili samo pri odlasku, ili samo pri ulasku u zemlju. Novinar Milan Vukelić je nedugo po povratku sa Tajlanda dobio temperaturu, a dilemu šta da radi pokušao je da reši telefonskim pozivom.

„Broj u Batutu nisam mogao da dobijem iz nebrojeno mnogo puta, a onda sam pozvao broj određen za putnike iz Kine i objasnio im da sam došao s Tajlanda, a onda su mi rekli: ‘Ako vam se poveća temperatura, idite u Dom zdravlja’, i onda sam ja, imajući u vidu činjenicu da sam čitao dosta o tome – preporuka zapravo glasi da se ne ide u dom zdravlja, na šta su mi lakonski odgovorili: ‘To je sve organizovano, ne brinite, biće sve u redu’. Dakle, spremni da me puste među penzionere i ljude koji čekaju u redu u lokalnom domu zdravlja“, ističe Vukelić.

Epidemiolog Zoran Radovanović poručuje upravo supronto.

„Osnovna poruka je da ako imate simptome, došli ste iz žarišta ili ste bili u kontaktu sa nekim ko je zaražem, ne šetate okolo, da ne zaražavate ostale ljude po prepunim čekaonicama, nego telefonom pozivite Zavod za javno zdravlje“, izričit je on.

predrag kon Izvor: N1

Epidemiolog Predrag Kon kaže da bi shodno epidemiološkoj situaciji, mere zaštite trebalo da budu sve radikalnije. Trenutno se, pre svega starijima od 60 godina, preporučuje da izbegavaju veća okupljanja uz dodatak ostalima – ponašajte se kao u vreme gripa.

„Najvažnija mera zaista je pranje ruku, ne dodirivati usta i oči, kad se koriste maramice, odmah bacajte i pertite ruke, a maske su korisne samo za one koji imaju respiratorne teskobe i koji su bolesni. Besmisleno je nositi ih na otvorenom“, objašnjava Kon.

Prema poslednjim podacima, U Sloveniji 23, Hrvatskoj 12, a najnoviji, četvrti slučaj zaraze potvrđen je u Republici Srpskoj.

Autor:

Nenad Nešić
PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR