уторак, октобар 22, 2024
NaslovnaINFOОпштина Пријепоље расписала је јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације

Општина Пријепоље расписала је јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације

Општина Пријепоље расписала је јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова у периоду 2024/2025. године. Овај позив је део ширих настојања за побољшање енергетске ефикасности и смањење емисије штетних гасова на територији општине, са фокусом на одрживу будућност и рационализацију потрошње енергије у домаћинствима.

Мере енергетске санације које ће бити суфинансиране обухватају:

Термичку изолацију зидова, крова и подова – Ова мера је једна од најефикаснијих у смањењу губитака топлоте, чиме се смањује потреба за грејањем зими и хлађењем лети, што директно утиче на смањење рачуна за енергију.

Замена постојеће столарије – Унапређење изолације путем замене прозора и врата доприноси бољој контролисаности температуре у објектима, што доводи до побољшања енергетске ефикасности.

Уградња система за коришћење обновљивих извора енергије

– Ово укључује постављање соларних панела за производњу електричне енергије или топле воде, као и увођење пумпи за топлоту које значајно доприносе смањењу потрошње традиционалних извора енергије као што су угаљ и гас.

Замена или реконструкција система за грејање – Ова мера подразумева замену старих и неефикасних котлова и система за грејање са новим, енергетски ефикаснијим решењима.

Значај енергетске санације је вишеструк. Прво, унапређење енергетске ефикасности директно доприноси смањењу трошкова за енергију у домаћинствима, што побољшава економски стандард грађана. Друго, смањује се потрошња фосилних горива и тиме се смањује негативан утицај на животну средину. Увођење мера енергетске ефикасности такође помаже у смањењу емисије угљен-диоксида, што је кључно у борби против климатских промена.

Грађани који су заинтересовани за учешће могу се пријавити тако што ће преузети конкурсну документацију са сајта Општине Пријепоље или лично у Општинској управи. Јавни позив је отворен до утрошка расположивих средстава, али најкасније до 31. децембра 2024. године.

Opština Prijepolje – Zvanična stranica 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR