Овај специјалитет, који се традиционално код нас сервира као предјело, нашао се на листи 50 најбољих на планети Драгуљ српске традиционалне кухиње – проја – нашла се на Си-Ен-Еновој листи 50 најбољих хлебова на свету. Иако се сви хлебови с кукурузом код нас називају овим именом, проја је онај најједноставнији, направљен од само три састојка – крупно млевеног кукурузног брашна, воде и соли. Овај једноставан хлеб данас је специјалитет који се у нашој традиционалној кухињи сервира уз месо, предјело, чорбе, а има и много рецепата који су слични проји, попут пројаре, која је у ствари проја са пшеничним брашном којој су додати сир, поврће или неки други састојци.
За Миодрага Илића, аутора књиге „Традиционални рецепти домаће српске кухиње” и организатора фестивала хлеба, овако рангирана проја у светским оквирима
није изненађење.
Европска централна банка у минусу, наша још чека пословни резултат
– Вештина припремања хране је сврстана у нематеријалну баштину и сви се труде да имају што више традиционалне хране у понуди. У последње време све је више
тих гастрономских водича и ранг-листа хране која подиже видљивост туристичке понуде. Тако је и у овом случају, добро је да се чује и за проју. Ја претпостављам
да се та оцена односи на ону најједноставнију проју с три састојка каква се код нас припрема традиционално. Још крајем 19. века имамо податке о томе, а у неким
имућнијим домаћинствима овим састојцима се додавала сурутка или маст – објашњава Илић.
Како каже, хлеб је високо рангирана намирница, има богату историју, дубоко је укорењен у нашу традицију и његово рангирање је сасвим логично. Оно што је
најважније у Србији у понуди имамо и одлична брашна, органске житарице и могућност да се овакве вести увек искористе за промоцију тог квалитета, каже наш
саговорник.
На листи најбољих хлебова на свету наведено је да је српска проја врста кукурузног хлеба који се сервира уз раскошне месне чорбе.
– То је јело које се често спрема свеже за породичне гозбе и служи топло, право из рерне уз слане додатке, попут кајмака и чварака – наводи се у образложењу
оцене за нашу проју.
ИЗВОР https://etnosrb.rs/ / Жељко Јасика / Пријепоље инфо