понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaINFO3.000 evra da započnete sopstveni biznis: Ko i pod kojim uslovima može...

3.000 evra da započnete sopstveni biznis: Ko i pod kojim uslovima može ostvariti pravo na subvencije

Republika Srbija nudi mogućnost građananima da započnu sopstveni biznis, bilo samostalno, bilo ortački. Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u iznosu od 300.000,00 dinara, odnosno 330.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, i to radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos.

Pravo na subvenciju građani mogu ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. U slučaju da se više nezaposlenih udruži, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 300.000,00 dinara, odnosno 330.000,00 dinara ukoliko su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom.

Pravo na subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice ostvariti pod sledećim uslovima: da je prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe, zatim, da je završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije, da je ispunilo prethodne obaveze i izmirilo sva dugovanja prema Nacionalnoj službi.

Dokumentacija koja je potrebna zainteresovanima za podnošenje zahteva je sledeća: popunjen zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu Nacionalne službe, dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji Nacionalne službe i dokaz o vlasništvu poslovnog prostora, ukoliko podnosilac zahteva raspolaže istim.

Ukoliko je podnosilac zahteva osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja.

Izvor: alo.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR