среда, април 24, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKСпремни за предстојећу годину

Спремни за предстојећу годину

Обезбедили смо 400.000 тона вештачких ђубрива и биће потпуно подмирени пољопривредни
произвођачи за пшеницу и касније за остале ратарске културе, нагласио је Недимовић.

Потпредседник Владе Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је протекле недеље да Саудијска Арабија отвара своје тржиште за пољопривредне производе из Србије, као и да су у току преговори са два велика инвеститора која се баве прерадом кукуруза.
– Потврђено нам је да Саудијска Арабија отвара своје тржиште за пољопривредне производе из Србије
– говеђе месо, јагњеће месо, млеко и млечне производе, а потписали смо и споразум са Индонезијом, они отварају прво за јабуку, за кукуруз, па идемо даље на нова тржишта, рекао је министар Недимовић.
Он је гостујући у Дневнику РТС-а истакао да су обезбеђене довољне количине вештачког ђубрива и најавио
да ће 7. фебруара бити отворен нови позив ИПАРД-а за куповину трактора. Недимовић каже да су потребе Србије за вештачким ђубривом комплетно обезбеђене преко увозника.

– Обезбедили смо 400.000 тона вештачких ђубрива и биће потпуно подмирени пољопривредни произвођачи за пшеницу и касније за остале ратарске културе, нагласио је Недимовић. Каже да је чињеница да у свету
постоји озбиљна криза са гасом и да Србија не може да се понаша као да је сама на планети.
– Србија и Југославија су увек били зависни од увоза урее јер нисмо имали довољно гаса. Као што немамо море, тако немамо
ни гас. Морамо увекда будемо свесни тренутка у којем живимо.
Цена урее је кренула да пада, већ сада је за скоро 200 евра нижа него што је била пре месец дана и то је тренд,
објаснио је Недимовић.
Наглашава да ђубрива има довољно на тржишту, да стижу нови контигенти и да ће бити сасвим довољно за све радове у сектору ратарства.
Недимовић је подсетио и да је држава изашла са две посебне мере и да су већ четири банке почеле да реализују меру бескаматног кредитирања, док ће још шест банака почети са реализацијом током наредних дана.
– Пољопривреднику је довољно само да оде у пословну банку. Држава покрива комплетну камату, враћа се главница, тек први
део, када прођу све жетве, у октобру. Не требају никаква посебна средства обезбеђења, добијете новац потпуно бесплатно, добијете га сад да можете јефтиније да узмете ђубриво, указао је
Недимовић.
Истиче да је обезбеђено и семе за сетву и да нема разлога за бригу.

– Што се тиче кукуруза и осталих култура које иду на пролеће, немојте да имате никакву бригу. Имамо своју производњу и немамо никаквих проблема, истакао је Недимовић. Објавио је и да су у току преговори са два велика инвеститора – једним из Египта и једним из Кине.
– И један и други се баве прерадом кукуруза и производњом глукозе, неких сирупа и производа за фармацеутску индустрију. То су финални премиjум производи од кукуруза. Њима је идеја да прерађују око пола милиона тона кукуруза. То су озбиљне ствари,
истиче Недимовић. Каже да је министар пољопривреде Египта најавио да ће у марту доћи у
Србију баш због реализације те инвестиције.
– То је јако добро јер више не морамо да продајемо сировину него радимо полупроизвод или финали производ који је много скупљи.
То је циљ пољопривреде, истиче Недимовић.

Што се тиче органске пољопривреде, министар каже да је то сектор са највећим растом у претходној години раст извоза од 94 одсто.
– Пре осам година извоз нам је у том сектору био четири милиона долара, а сада је 65 милиона долара. У Немачку иде 31 одсто нашег извоза, а 13 одсто у САД. То су платежно способна тржишта, напомиње Недимовић.
Министар је истакао и да пољопривредници имају могућности да уз помоћ државе купују репро материјал,машине, опрему и прерађивачке капацитете.
– Имамо четири-пет конкурса који су већ у току. За набавку механизације добијете пола новца, за куповину трактора имате два конкурса. Из ИПАРД-а 7. фебруара креће нови позив. Што се тиче сектора сточарства, имате већ отворен позив за набавку трактора од 80 киловата, где држава да пола новца бесплатно, 40 одсто је кредит, а 10 од- сто је сопствено учешће, наводи Недимовић.
Он је подсетио да постоје и конкурси који су отворени за набавку робота за мужу које људи траже због недостатка радне снаге. Истиче да ће по први пут на пијацама, трговима и улицама бити млекомати са свжим млеком са фарми.
Најављује да од марта креће и исплата 55 милиона евра за давања по хектару свим пољопривредним произвођачима.
Недимовић је нагласио да ће и ове године бити довољно хране у Србији и истиче да је претходне године забележен рекордан извоз од пет милијарди долара.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR