петак, март 29, 2024
NaslovnaINFOРадови на трансфер станици "Бањица" готови до средине децембра

Радови на трансфер станици „Бањица“ готови до средине децембра

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је данас, заједно са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић, радове на изградњи трансфер станице „Бањица“ на путу Бистрица–Прибој, као и рекултивисану несанитарну депонију „Стањевине“ у Пријепољу.

Брнабић је подсетила на то да је њен први састанак са министарком Вујовић био у вези депоније Стањевине у Пријепољу која је, како је оценила, била не само вишедеценијски пробем становника Пријепоља, већ и ругло за све у Србији.

Премијерка је напоменула да је у претходном мандату као председница Владе добијала много питања од посланика из тих крајева у Скупштини Србије када ће се и како решити депонија „Стањевине“.

Ја и министарка Вујовић тада смо закључиле да је то пројекат који је сигнал свим нашим грађанима да се на један другачији начин бавимо питањем животне средине и да то прво морамо да решимо, рекла је Брнабић, исказавши захвалност Вујовић и њеном тиму на томе што су то на најозбљнији начин схватили и што је то био први пројекат који је комплетно завршен у мандату ове владе.

Решили смо депонију „Стањевине“, завршили санацију, рекултивисали то земљиште, засадили четинаре, истакла је председница Владе и додала да се читав отпад сада усмерава на Прибој, на депонију која је такође несанитарна, док се не заврши трансфер станицу „Бањица“ до средине децембра.

Према њеним речима, када се заврши ова трансфер станица, затвара се и прибојска депонија и тамо се ради санација и рекултивација.

Она је најавила да ће се, уз подршку Европске банке за обнову и развој, градити и регионални центар за управљање чврстим отпадом и да је уложено додатних 96 милиона динара у проширење капацитета регионалне санитарне депоније „Дубоко“ у Ужицу, те да се решава проблем чврстог отпада за читав тај део Србије.

Премијерка је најавила да ће до краја године бити постављене три ланчанице у Прибоју, Новој Вароши и Пријепољу које ће сакупљати сав отпад са Лима, као и да ће у Прибоју и Новој Вароши бити изграђена постројења за пречишћавање отпадних вода, чиме ће бити заокружен читав процес око депонија и пречишћавања тих вода.

Посао око депонија ће бити решен у складу са највишим европским стандардима, рекла је Брнабић и најавила да ће долазити још много пута да испрати читав процес чишћења депоније у Прибоју и када почне изградња рециклажног центра, али и да види да ли су ланчанице постављене и да сада наш Лим чувамо на један другачији начин.

Вујовић је рекла да је изградња трансфер станице „Бањица“ предуслов за успостављање модерног регионалног центра за управљање отпадом ка којем ће гравитирати општине Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница.

Према њеним речима, по завршетку радова, на ову локацију ће се довозити отпад који ће након селекције и претовара бити транспортован у Регионални центар „Дубоко“ у Ужицу.

Она је прецизирала да је укупна вредност радова на изградњи трансфер станице 160 милиона динара, истакавши да ће тиме бити завршена прва фаза решавања проблема одлагања и управљања отпадом у овом региону.

Реализацијом овог пројекта, како је додала, створиће се услови да се, поред депоније Стањевине, која је санирана и рекултивисана, затвори и санира и несанитарна депонија у Прибоју на којој се тренутно одлаже и отпад из суседних општина.

Циљ је да системски решавамо проблем отпада, а кад завршимо овај велики посао следећи корак је изградња модерног регионалног центра за управљање отпадом за четири општине, који ћемо градити уз подршку Европске банке за обнову и развој, објаснила је она.

Министарка је нагласила да ће то допринети успостављању одрживог система за управљање отпадом и решавању тог проблема у читавом региону.

Истовремено, она је поручила да Влада Србије улаже огромне напоре да подигне животни стандард грађана Пријепоља и суседних општина, додавши да ће планирани капитални пројекти, међу којима су и еколошки, променити лице овог дела Србије.

Држава ће помоћи да се деценијски проблеми реше, јер нам је стало да се овај крај подједнако развија као и остали делови Србије. Заједничким залагањем, истрајношћу и вером у просперитетнију будућност, то ћемо и да остваримо, закључила је Вујовић.

Вујовић је, говорећи о депонији „Стањевине“ у Пријепољу рекла да је ово велики дан за све грађане Пријепоља, јер депонија више неће бити први призор свакоме ко се запути у ово место, а то је заједнички успех свих нас.

Хвала свима што сте били упорни и указивали нам на проблем који вас мучи деценијама. Након радова на санацији и рекултивацији који су трајали неколико месеци, поносна сам на то што можемо да покажемо конкретне и видљиве резултате нашег заједничког рада. У кратком року успели смо да затворимо, санирамо и рекултивишемо „Стањевине“ и тиме ставимо тачку на вишедеценијски проблем грађана Пријепоља, рекла је она

Министарка је истакла да се деценијама обећавало санирање сметлишта „Стањевине“, али до сада нико није успео да реши проблем, исказавши захвалност руководству општине и грађанима Прибоја, јер су прихватили да се након затварања депоније отпад из Пријепоља привремено одлаже на прибојској депонији, док се не изгради трансфер станица у Новој Вароши, на којој су радови увелико у току.

Трудили смо се у претходном периоду да улажемо и у друге зелене пројекте, као што је замена котларнице у основној школи „Михајло Баковић“, али и пројекте санирања ерозивног земљишта, како би на тим просторима били изграђени еко паркови. Суфинансирамо и ланчанице на Лиму које ће ову реку учинити чистијом, поручила је министарка.

Председник Србије Александар Вучић нам је дао задатак да сваки министар подједнако улаже у сваки регион, и ми у овај регион улажемо. Надам се да ћемо у наредном  периоду донети још много зелених пројеката. Али, не без свих вас. Морамо сви заједно да идемо напред и да, захваљујући очувању животне средине, унапредимо квалитет живота свакога од вас, поручила је Вујовић.

Током посете Пријепољу, Брнабић и Вујовић су присуствовале отварању реконструисаног моста у Шарампову.

srbija.gov.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR