среда, април 24, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKУ фебруару нови конкурс за набавку трактора преко ИПАРД-а

У фебруару нови конкурс за набавку трактора преко ИПАРД-а

За ову намену планирано је 1,3 милијарде динара

Пољопривредни произвођачи у фебруару 2022. вероватно ће добити нову шансу да конкуришу за бесповратни новац из европских претприступних фондова за набавку трактора.

Управа за аграрна плаћања Министарства пољопривреде објавила је план позива за ИПАРД два програм у 2022. години.

Како се наводи, за меру један – инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, са назнаком само трактори – биће отворен позив 7. фебруара све до 31. марта. За ову намену планирано је 1,3 милијарде динара.

Кроз конкурсе из европског претприступног фонда у протеклим годинама велики број пољопривредника обновио је возне паркове. У 2021. био је спроведен конкурс за механизацију али је била искључена набавка трактора.

За куповину нових савремених трактора пореклом из ЕУ од почетка влада велико интересовање. Процењује се да је око 80 одсто захтева у оквиру мере један управо било поднето за њихову куповину. Прошле године Министарство пољопривреде давало је помоћ за набавку трактора произведених у Србији. Тада је ту могућност добило око 1.500 пољопривредних произвођача углавном, оних који због малих површина које обрађују нису могли да испуне услове и да конкуришу за новац из ИПАРД фонда.

Захваљујући државним субвенцијама (50-65 одсто вредности трактора), као и финансирању преко ИПАРД програма, у последње четири године пољопривредници у Србији купили су 21.000 нових трактора, објављено је у априлу 2021.

Иначе, кроз ИПАРД два програм Србији је за период 2014–2020. опредељено 175 милиона евра за подизање конкурентности аграрног сектора и прилагођавање стандардима Европске уније. Сада се очекује ИПАРД три програм за Србију, а пакет претприступне помоћи, према најавама, износиће 288 милиона евра. Овај програм могао би почне да се реализује средином наредне године.

Захваљујући државним субвенцијама као и финансирању преко ИПАРД програма, у последње четири године пољопривредници у Србији купили су 21.000 нових трактора

Оно што је новина јесте мера шест, односно улагање у инфраструктуру. Државе које су већ прошле овај програм финансирања напомињу да је изузетно захтевна процедурално али и јако важна када је реч о побољшању живота људи који живе у сеоским подручјима.

Како преноси „Агроклуб”, у оквиру трећег циклуса нашим пољопривредницима биће на располагању већ добро познате мере један, три, седам и девет, које ће бити послате на реакредитацију и биће делимично измењене. У плану је и мера шест – инвестиције у руралну јавну инфраструктуру која ће бити отворена 2024–2025. Према ранијим информацијама, корисници мере шест имаће могућност да остваре повраћај од 100 одсто прихватљивих трошкова инвестиције.

Овим новцем биће финансирани путеви, водовод, канализација, улична расвета, трафостанице и бројни други инфраструктурни пројекти који недостају нашим селима. За средства ће моћи да се пријаве све месне заједнице преко својих општина. Вредност инвестиција биће накнадно позната, а пројекти ће бити финансирани све до 2027. године.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR