петак, април 19, 2024
NaslovnaINFOУГАЉ ИЗ ПЉЕВАЉА ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈА ПОНОВО СЕ ДОВОЗИ ДО ЖЕЛЕЗНИЧКЕ НА КОЛОВРАТУ

УГАЉ ИЗ ПЉЕВАЉА ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈА ПОНОВО СЕ ДОВОЗИ ДО ЖЕЛЕЗНИЧКЕ НА КОЛОВРАТУ

Рано јутрос, у правцу Пријепоља, са Сепарације “Догање” кренуло је шест камиона носивости 25 тона, чиме је отпочела реализација Уговора о продаји мрког лигнитног угља који је потписан између Рудника угља АД Пљевља (РУП) и Електропривреде Србије (ЕПС).

Према плану, камиони ће, у двије смјене, вршити дневну испоруку 400 до 600 тона угља.

На жељезничкој станици у Пријепољу вршиће се утовар угља у теретне вагоне, као што је и прецизирано у Уговору.

Свечаном поласку камиона присуствовали су и представници менаџмента комапније.

“Ово је велики дан за Рудник угља, јер смо успјели да пронађемо значајно тржиште за пласман нашег производа. Старији Пљевљаци добро памте колоне рудничких камиона који су извозили угаљ у Србију. Данас, присуствујемо обнови те сарадње, и то на обострано задовољство”, поручио је извршни директор Милан Лекић.

Данас је у Србију транспортован тзв. мање калоричан угаљ – топлотне моћи 8.000-8.500 кЈ/кг. С тим у вези, Лекић се осврнуо и на оне коментаре и медијске написе који су доводили у питање исплативост овог аранжмана.

“Рудник угља продаје калорију, а не тону – метафорички речено. Цијена угља се формира на основу калоричне моћи угља, и то је нешто са чим не морају да буду упознати сви грађани, али би то и те како морали да знају сви вајни експерти који зарад ускостраначког ћара или из неких других мотива негативно коментаришу овај уговор. Дакле, по калоричној моћи угља, а на основу базне цијене, формира се цијена угља. Базна цијена за ЕПС-ом на 8.000кЈ/кг износи 28,80€, док је цијена за Термоелектрану Пљевља за топлотну моћ од 9.211кЈ/кг – 27е. То је цијена за ситне гранулате из цјеновника. За топлотну моћ од 9.211 кЈ/кг, која се дистрибуира Термоелектрани, цијена угља за ЕПС износила би 33,15€ по тони, што је за 20% више остварена цијена за исту калоричну моћ у односу на Термоелектрану, а то је, сложићемо се, значајан проценат”, саопштио је он.

С друге стране, када говоримо о цијени за грађане Пљеваља, додаје Лекић, то је цијена за тзв. крупне асортимане чија је топлотна моћ 14.500 кЈ/кг и никако се не може поредити са цијеном мање калоричних угљева. 

“Цијена за крупне асортимане много је већа по gJ у односу на онај угаљ који се пласира Термоелектрани. Подсјетићу, тренутна цијена €/gJ за Термоелектрану је 2,931, док је за крупне асортимане 3,86 €/gJ. Изражено у процентима, угаљ за Термоелектрану је 25% јефтинији од угља који се дистрибуира грађанима. Такође, битно је напоменути да за ове угљеве од 8.000 кЈ/кг које испоручујемо за ЕПС, цијена €/gJ је чак 3,60€, што се, опет, уклапа у цијену ситног угља коју дајемо за широку потрошњу”, саопштио је Лекић.

IZVOR 7 FOTO https://pvportal.me

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR