уторак, јун 18, 2024
NaslovnaCRKVE I MANASTIRIЕпископ Атанасије: Господ Исус Христос је центар историје

Епископ Атанасије: Господ Исус Христос је центар историје

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је на Велики четвртак, 21. априла 2022. године, Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи присутном верном народу Преосвећени је рекао: – Данас је дан када проналазимо себе. Данас је дан када свако проналази своје место. Данас је дан идентификације. Онда када је суђено Господу нашем Исусу Христу свако је означио, изабрао, узео, определио се за неки однос према Њему.

– Господ наш је центар историје, Он је главни субјект историје. Ако неко мисли да се према Њему није определио то само значи да је далеко. Определио се да буде далеко, и да буде изгубљен и пропао.

– На данашњи дан су показана дела сваке врсте. И врлине и пороци, и сви греси и све врлине и сви карактери људи, светли и тамни. На данашњи дан су се показали и обелоданили и јунаци и кукавице, и Свеци и издајници. Па, подсетимо се и утврдимо своје место, где смо. Тиме што смо приступили Телу и Крви Господа Христа и причестили се Њиме данас на Божанској Литургији у овом светом храму, већ смо утврдили своје место. Приступили смо Трпези Господњој, оној Трпези за којом су се идентификовали најближи ученици Христови.

– Ово подсећање је само огледало. Нико неће ни у кога упирати прстом, свако се огледа за себе пред Божанским огледалом, пред Богом, који ионако све зна. Пред таквим се огледамо, свако од нас, и то ради себе, зато што је Он милостив и сваком даје шансу. И кад паднемо у најниже дубине земље и пропасти, Он нам даје и тад шансу да можемо устати и поново постати људи. Свако може од грешника да постане Светац, да се ослободи од греха, да буде светао. У томе се огледа највећа милост Божија, највећа Његова доброта.

– Због слабости људске морамо се молити Богу да нам увек додаје снаге, да нам додаје вере. Увек нам је потребно још више вере, која надилази људски капацитет, људску моћ, јер се суочавамо са свим невољама овога света, силама зла. Будимо опрезни. Да не наликујемо на оне који су клонули, на оне који су издали, да идемо у правом смеру, за Господом нашим, па макар и полако, али, да смо правилно усмерени, нагласио је Епископ Атанасије.

http://milesevskaeparhija.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR