недеља, април 21, 2024
NaslovnaINFOŽofre sa šefovima poslaničkih grupa: Skupština Srbije je veoma važan partner EU

Žofre sa šefovima poslaničkih grupa: Skupština Srbije je veoma važan partner EU

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre istakao je u razgovoru sa predsednicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Srbije da je to telo veoma važan partner Evropskoj uniji i zahvalio se skupštini na konstruktivnom učešću u međustranačkom dijalogu, saopštila je Skupština Srbije.

Žofre je ukazao na to da se Evropska komisija u svom današnjem obraćanju o planovima za naredni period osvrnula i na Zapadni Balkan i planovima za posetu Srbiji, kao i težnji da proširi Evropsku uniju zemljama sa Zapadnog Balkana.

On je istakao je da planirana poseta Evropske komisije Srbiji jeste prilika koju ona treba da iskoristi i da je svaki uspeh Srbije uspeh i njegove delegacije.

Žofre je izrazio zadovoljstvo povodom razmatranja Izveštaja Evropske komisije na plenumu Skupštine, jer je njegova uloga bila da pomogne Srbiji na evropskom putu.

Слика може припадати 4 особе, људи седе, људи стоје и у затвореном

Ambasador EU je pomenuo i dolazak evroparlamentaraca povodom međustranačkog dijaloga, koji će se održati u petak, 17. septembra, navodeći da će se ovi sastanci pomno pratiti i analizirati iz Brisela.

Zahvalio se Narodnoj skupštini na konstruktivnom učešću u dijalogu i dodao da predlozi koji su do sada postignuti u ovom procesu mogu predstavljati politički dogovor svih strana međupartijskog dijaloga.

„Važno je da pokažemo fleksibilnost i spremnost za politički dogovor, koji će moći da se pretoči u konkretne i opipljive mere“, rekao je novoimenovani ambasador i tom prilikom istakao važnost rada Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR), kao i njihovih izveštaja.

Žofre je na temu ustavnih promena naveo da se željno iščekuju budući koraci, odnosno mišljenje Venecijanske komisije, na zahtevan posao koji su Narodna skupština i Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo do sada obavili.

Govoreći o radu Skupštine, ambasador je ponovio da ona predstavlja temelj svakog demokratskog društva, pa je tom prilikom pohvalio Skupštinu i njenu saradnju sa Vladom Srbije, nevladinim organizacijama i drugim institucijama.

Na početku sastanka, u svojstvu predstavnika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, koja ima apsolutnu većinu narodnih poslanika, obratio se potpredsednik Skupštine Vladimir Orlić, koji je rekao da Skupština gaji utemeljen entuzijazam i pozitivna očekivanja od saradnje sa novoimenovanim ambasadorom EU, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Rekao je da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije broj jedan, ali i dodao da Srbija očekuje da se ove godine zabeleži primetan napredak na tom putu i da se on manifestuje kroz otvaranje dva klastera ove godine.

„To je više nego realno, a sa naše strane odavno pripremljeno na odgovarajući način“, rekao je Orlić, govoreći o evropskim integracijama Srbije.

Odgovarajući na pitanja šefa delegacije Evropske unije u vezi sa tokom međustranačkog dijaloga koji se vodi na dva koloseka, Orlić je istakao da dijalog bez posredstva stranaca dobro napreduje i da se uskoro očekuje i konačni dogovor.

Rekao je da što se tiče drugog koloseka, koji se vodi uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, na kome insistiraju, kako je naveo, stranke bivšeg režima, suštinskih predloga, po njegovim rečima, nema.

Orlić je dodao da „Skupština dobija potvrde da su oni koji prete nasiljem i uličnim protestima i koji ucenjuju Evropski parlament ipak zadovoljni izbornim uslovima u Srbiji“.

„Dokaz tome je njihova odluka da učestvuju na lokalnim izborima koji će se održati sledećeg meseca. Svoju odluku su zvanično saopštili danas“, rekao je Orlić.

rs.n1info.com

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR