понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaINFOZloupotrebe u projektnom finansiranju medija zaslužuju i ozbiljnu policijsku istragu

Zloupotrebe u projektnom finansiranju medija zaslužuju i ozbiljnu policijsku istragu

Raspodela sredstava za sufinansiranje medijskih projekata često je sporna i služi za zloupotrebe, naveli su učesnici tribine “Šminka, kostim i scenografija javnog interesa”.

Povod za ovaj skup bio je, kako je saopšteno, istraživački serijal urednika Subotičke.rs Branka Žujovića kojim je razotkriven niz malverzacija u projektnom sufinansiranju.

Prema ovim tekstovima, identifikovane su medijske komisije čiji su članovi istovremeno i deo takozvanih “gongo” organizacija (NVO koje finansira Vlada) koje vode vlasnici medija.

“Imali smo potrebu da skrenemo pažnju javnosti na razne slučajeve i načine upliva u medijske konkurse i izvlačenja novca iz medijskih konkursa. Osim što dobijaju ogromne svote novca na konkursima, jedan od kanala izvlačenja tog novca su i njihovi takozvani ‘bočni igrači’ koji dobijaju ogromna sredstva”, rekao je Žujović.  

Subotičke.rs su tako došle i do saznanja da je Milan Šveljo prošle godine u Subotici dobio 2,5 miliona dinara za medijski projekat i da je sav novac za realizaciju prosledio drugim organizacijama i firmama, među kojima je i firma vlasnika Televizije Subotica Vladimira Stefanovića.

  Glavni i odgovorni urednik portala javniservis.net Veran Matić rekao je da ovakve aktivnosti nisu nepoznate Ministarstvu kulture i informisanja i opštinskim upravama, za koje kaže da su umešane.   “Kada se pogleda kako ta hobotnica funkcioniše, može se reći da ovde ima posla i za kriminalističku policiju i jednu ozbiljnu istražnu radnju koja bi pokazala veliki broj zloupotreba”, dodao je Matić.   On se posebno osvrnuo na etički aspekt projektnog sufinansiranja, rekavši da je nedopustivo da mediji koji neprestano krše Kodeks novinara Srbije dobijaju velika sredstva na konkursima.

  Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović ocenio je da svako ko proizvede medijski sadržaj treba da bude u obavezi da dostavi na javni uvid ono što je uradio.   “Pored toga, mora da se ustanovi evaluacija projekata i ocenjuje ono što je finansirano. Treći važan korak bio bi poštovanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Mi ne možemo da dozvolimo da ljudi koji su vlasnici medija u komisije prioritetno šalju ljude koji su zaposleni u njihovim medijima”, istakao je Brajović.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR