уторак, 28 марта, 2023
HomePRIJEPOLJEZdravstvu od oportuniteta 180 miliona - prijepoljska bolnica dobila aparat za anesteziju

Zdravstvu od oportuniteta 180 miliona – prijepoljska bolnica dobila aparat za anesteziju

Ministarka pravde Nela Kuburović je na osnovu odluke Vlade Srbije, podelila ugovore o dodeli sredstava prikupljenih oportunitetom za 150 projekata od javnog interesa iz oblasti zdravlja, kulture, prosvete i socijalne zaštite, ukupne vrednosti 470 miliona dinara.

Za protekle 4 godine sredstva u iznosu višem od 1.6 milijardi dinara bila su dodeljena za ukupno 445 projekata.

Prema ovogodišnjem Rešenju Vlade Srbije, za 22 projekta iz oblasti socijalne zaštite odobreno je 69.971.817 dinara – sredstva će dobiti sedam gerontoloških centara, pet centara za decu i lica ometena u razvoju, ustanove za negu odraslih i starih, kao i Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja iz Niša i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Oni će sredstva usmeriti na nabavku vozila, nameštaja, medicinske opreme, sanacije prostora.

Za oblast prosvete odnosno obrazovne ustanove – 65 škola i vrtića izdvojeno 142.111.901 dinara i to za 9 vrtića, 11 srednjih škola i 44 osnovne škole, navela je Kuburović.

Na 35 zdravstvenih ustanova raspoređeno je 181.047.533 dinara, a Među dobitnicima sredstava ove godine su Univerzitetska dečija bolnica u Beogradu, Kliničko bolnički centar Zemun, Narodni front, Institut za neonatologiju, Klinički centar Srbije, Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ i druge.

Iz oblasti kulture 11 projekata dobilo 50.646.210 dinara – sredstva su dobile tri biblioteke, dva pozorišta, Istorijski arhiv Beograda, manastir Gradac, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beogradska nadbiskupija, crkva u Arilju.

Kada je u pitanju podrška osobama sa invaliditetom, sedam ustanova i udruženja za podršku osobama sa inaliditetom, kao što su udruženja slepih i gluvih, udruženje osoba sa autizmom, Nurdor i drugi dobilo je 8.417.605 dinara.

Preostalih 10 projekata na konkursu dobilo je 17.804.934 i to turističke organizacije Bora i Ivanjice, Udruženje „Čika Boca“, Beogradska rolerijada, manifestacija „Noć muzike“ i drugi.

Sve konkurse je sprovela Komisija Ministarstva pravde sačinjena od predstavnika relevantnih institucija, a Ministarstvo pravde kontinuirano sprovodi nadzor nad realizacijom projekata na način kako je definisano ugovorom, naglasila je Kuburović.

Inače, svaki korisnik sredstava u obavezi je da novac utroši u određenom roku i podnese izveštaj Komisiji o načinu trošenja tih sredstava.

Ministar zdravlja Zaltibor Lončar rekao je da će sredstvima namenjim za zdravstvo biti nabavljeno 11 sanitetskih vozila, vozila za dijalizu, ultrazvučni aparati , sterilizatori, aparati za anesteziju i druga medicinska oprema.

On smatra da je ovo najbolji način da se pokaže građanima Srbije kako se ulaže u zdravstvo.

U prijepoljsku Opštu bolnica stići će  aparat za anesteziju sa pacijent monitorom, vredan 4,8 miliona dinara.

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR