недеља, јун 16, 2024
NaslovnaINFOЗбог претњи на друштвеним мрежама казна и до 12 година затвора

Због претњи на друштвеним мрежама казна и до 12 година затвора

Број осумњичених за изазивање опште опасности и сродних кривичних дела у последњих недељу дана био је већи од уобичајеног, изјавио је шеф Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић и навео да су за ово кривично дело запрећене веома озбиљне казне.
„Оне се у основном облику крећу од шест месеци до пет година затвора, док је за теже облике запрећена казна од две до 10 година. За најтеже облике који су санкционисани као тешка кривична дела против опште сигурности казна је од две до 12 година“, рекао је он за данашњу „Политику“.

Број кривичних пријава које су поднете због угрожавања сигурности на друштвеним мрежама мери се десетинама, али је само једна претња била довољна да се покрене кривичноправни поступак наше земље, додао је Стаменковић.

Он је истакао да су сви државни органи надлежни да се боре против ових облика криминала моментално реаговали на претеће објаве на друштвеним мрежама и да је реакција још у току.

Према његовим речима, осумњичени за кривична дела су откривани веома брзо, у року од неколико минута или сати а највише за дан или два.

Стаменковић је нагласио да Тужилаштво за високотехнолошки криминал има изузетно добру сарадњу са својим иностраним партнерима, као и да су неке друштвене мреже које то до сада нису чиниле, овога пута се саме јавиле да помогну.

Навео је да се подаци о претњама још упоређују, али да се чини да су их више објављивале пунолетне особе него малолетни.

На питање како овакве објаве утичу на грађане, Стаменковић је рекао да је сигуран да их се готово сви гнушају, али да део грађана има и одређену дозу страха након читања.

„На основу досадашњих искустава можемо да кажемо да су само код врло малог броја појединаца такве објаве деловале подстицајно. Међутим, чињеница је да се сада наша искуства након протекле недеље мењају и да ћемо о томе посебно разговарати у оквиру јавних тужилаштава Србије“, рекао је Стаменковић.

Додао је да је у објавама било извесног копирања у смислу објављивања планова који су слични несрећним догађајима.

Истакао је такође да ће и најмања претећа објава бити проверена до краја, што укључује утврђивање места емитовања, претрес и хапшење.

Дневник

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR