четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFOТри тропска таласа, јаке непогоде… Метеоролог дао детаљну дугорочну прогнозу за лето...

Три тропска таласа, јаке непогоде… Метеоролог дао детаљну дугорочну прогнозу за лето – Спремите се за прави временски ролеркостер

Метеоролог Иван Ристић за Информер.рс дао је детаљну дугорочну временску прогнозу за лето, а према тренутним изгледима времена за јун, јул и август ово лето имаћемо више кише, а мање сушних дана.

Метеоролог Ристић истиче да ће највец́и утицај на временске прилике у предстојећој пролећно-летњој сезони имати Азорски антициклон, односно поље високог притиска изнад Атлантског океана, са центром изнад Азорских острва, која се налазе западно од Шпаније и Португалије.

Таласи свежег и влажног атлантског ваздуха кретаће се по ободу овог антициклона преко западне и средње Европе даље на исток, изазивајући пролазна наоблачења, освежење, кишу, пљускове, али и локалне непогоде праћене грмљавином и градом. Претходне године на време је у великој мери утицао афрички антициклон који је са севера Африке донео на европски континент сув и веома топао ваздух и изазвао сушу, велике вруц́ине и честе пожаре. Ове године се у више наврата очекује утицај афричког антициклона, али врло кратко, тако да ће време на европском континенту бити у границама нормалних колебања без дужих сушних периода и дужих топлотних таласа. Најтоплије са највише сунчаних интервала и најмање падавина биће као и сваке године у Шпанији, Грчкој и Турској – објашњава метеоролог и додаје:

– На време у нашој земљи такође највећи утицај имаће Азорски антициклон, тако да ће се таласи влажног и свежијег ваздуха кретати преко наше земље доносећи наоблачење, освежење, кишу али и локалне непогоде праћене грмљавином, јаким ветром и градом. Непогоде ће бити најизраженије на самом крају топлотних таласа које ће условиити афрички антициклон доносећи сув и веома топао ваздух и температуре близу 40°Ц.

Прогноза времена у Србији по месецима
Меторолог Ристић истиче да нас према садашњим изгледима времена за предстојеће лето очекују три топлотна таласа. У јуну, јулу и августу биће око 20 дана са температуруама око или изнад 30 степени Целзијуса, а количина падавина биће у границама нормалних вредности за лето.

Мај
Прва половина маја променљива, смена сунца и облака повремено са кишом, пљусковима кише понегде грмљавином и градом. Јутарња температуре од 7°Ц до 12°Ц док ће се највиша дневна кретати од 17° до 22°Ц почетком и 20°Ц до 25°Ц средином месеца.

Крајем друге и почетком треће декаде стабилизација времена и даљи мањи пораст температура које ће око 20. маја бити између 23°Ц и 28°Ц, дакле праве пролећне. Крај маја и прва декада јуна поново више облака а мање сунца повремено са кишом јутарње температуре у овом период биће од 11°Ц до 15°Ц а највише дневне од 23°Ц до 27°Ц.

Јун
Прва декада јуна доноси нестабилно време уз више облака, а највише дневне температуре у том периоду биће између 23- 27°Ц.

У трећој декади јуна очекује први топлотни талас са максималним температурама од 30°Ц до 35°Ц. Топло и лепо време потрајаће до 5. јула када ће доћи до промене времена праћено кишом, пљусковима кише локално непогодама и градом.

Јул
У првим данима јула месеца очекују се пљускови и непогоде, а до средине јула биће променљиво температура ће бити у границама просека за месец јул и кретаће се од 15°Ц до 19°Ц у јутарњим и 25°Ц до 30°Ц у поподневним часовима.

Током треће декаде јула пуно сунца, а мало облака највише дневне температуре преко 30°Ц, најтоплије ће бити око 24. јула са највишом дневном температуром од 35°Ц до 40°Ц.

Август
Август ће почети мањим освежењем које ће нам пријати након топлотног таласа током треће декаде јула. Треба напоменути да се након врло високих температура могу десити јаке локалне непогоде праћене непогодама које могу нанети како штету усевима тако и људима, зато треба бити опрезан на самом крају топлотних таласа.

До средине месеца биће променљиво, нестабилно са температурама мало изнад нормале за месец август, затим се очекује још један топлотни талас, који се завршава око 25. августа када ће доћи до првог јачег освежења са кишом и који ће бити најава предстојеће јесени.

Извор: Информер.рс

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR