ZBOG OTMICE MALOG ALEKSE: Ombudsman pokrenuo detaljnu kontrolu Ministarstva za rad!

U našu redakciju Prijepolje Infa stiglo je saopštenje Zaštitnika građana povodom pokretanja postupka po

sopstvenoj inicijativi.

KONTROLA ZAŠTITNIKA GRAĐANA POVODOM TVRDNjI O ODUZIMANjU DETETA ZBOG SIROMAŠTVA

Zbog oduzimanja petogodišnjeg deteta roditeljima zbog siromaštva zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas pokrenuo postupke kontrole rada Ministarstva Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U saopštenju se navodi da je ombudsman do tog saznanja došao prema navodima medija da je Centar za socijalni rad u Malom Crniću, kod Požarevca, uz pomoć policije i u prisustvu sudije, roditeljima zbog njihovog siromaštva oduzeo dete.

Zaštitnik građana je od Ministarstva zatražio da u roku od 15 dana dostavi izveštaj o postupanju u tom slučaju i zapisnik i druga dokumenta o nadzoru nad radom Centra za socijalni rad Malo Crniće.

Od tog centra zaštitnik traži da ga u istom roku, uz dokumentaciju, obavesti o radu s tom porodicom i o oduzimanju deteta, navedeno je u saopštenju.

Da Vas podsetimo:

Željku Topavloviću i njegovoj supruzi Elenki Hlipec iz sela Aljudovo, Centar za socijalni rad u Malom Crniću u četvrtak 29. oktobra, oduzeo je petogodišnje dete zbog, kako tvrde iz Centra, loše materijalne situacije.

Željko Topavlović i njegova supruga Elenka Hlipec/Foto: TPKNEWS

Željko Topavlović i njegova supruga Elenka Hlipec iz Aljudova kod Malog Crnića, roditelji petogodišnjeg dečaka, nad kojim od decembra 2019. godine imaju neosnovanu presudu o samostalnom vršenju roditeljskog prava. Devet meseci kasnije Centar za socijalni rad u Malom Crniću, oduzima dete.

U četvrtak ujutru 29. oktobra, uz obezbeđenje četiri policijskih službenika direktorka Centra za socijalni rad u Malom Crniću, Dijana Mirković, i radnice Centra Jelena Đurić, Danijela Ilić, psiholog Nada Kostić i sudija Zorica Stojadinović uz pratnju još dve osobe, bez prethodno uručenog rešenja o oduzimanju deteta, dok je sudija Željku u dvorištu ispred kuće objašnjavao da su navodno došli zbog upućivanja deteta kod logopeda zbog govorne mane, direktorka Centra za socijalni rad uz obrazloženje da hoće samo da vidi kako je dete, ušla je u kuću gde se nalazila majka Elenka sa svojim sinom.

Međutim, to obrazloženje direktorke Centra, da hoće samo da vidi kako je dete, ispostavilo se da je već unapred bio samo dobro orkestriran plan legalne otmice deteta.

Naime, direktorka Centra Dijana Mirković, nakon što je ušla u sobu gde se nalazila Elenka sa svojim petogodišnjim detetom, čim joj se ukazala prva prilika, brutalno je istrgla dete majci iz naručja, a Elenku je silovito odgurnula i istrčala sa detetom iz kuće van, strpala dete u automobil i odvezla se sa detetom u nepoznatom pravcu. Dok je direktorka sa detetom u naručju bežala u pravcu auta, dete je plačući dozivalo oca koga je policija žadržavala sve dok se direktorka nije udaljila sa ukradenim detetom.

Nakon ovog saznanja da je porodici Topavlović-Hlipec bespravno i bez osnova na silu oteto petogodišnje dete, kako bi pomogli porodici da vrati nazad svoje oteto dete mobilisali su se mnogobrojni građani, Udruženja ratnih vojnih veterana i pripadnici Slovačke manjine u Srbiji.

Pravni zastupnik koji besplatno zastupa porodicu Topavlović, rekao je za TPKNEWS da u celom postupku ima dosta manjkavosti, a kao osnov za njegove tvrdnje, rekao nam je da je još 1. oktobra podneta tužba Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu, i samim tim Centar za socijalni rad Malo Crniće trebalo je da obustavi ceo postupak.

Direktorka Centra za socijalni rad u Malom Crniću, Dijana Mirković/Foto: Screenshot Facebook

U tužbi koju je Centar za socijalni rad Malo Crniće podnelo protiv porodice Topavlović-Hlipec zbog loše materijalne situacije, navedeno je da su prozori razbijeni, kuhinja prljava, da se po kući šetaju pacovi, da se njihovo starije dete šeta u gaćama po kući, da je u kući hladno…

Ekipa TPKNEWS-a je u petak obišla porodicu Topavlović-Hlipec, i zatekla sasvim drugačiju situaciju od one koja je navedena u tužbi Centra. Uslovi su dobri, prozori nisu razbijeni, pacova nikakvih nema, kao ni drugih netačnih tvrdnji, koje su navedena u tužbi Centra. U kući je toplo i pristojno se živi, jednomrečju, prava seoska atmosfera. Kako nam je potvrdio i Željko, svi izveštaji su lažni, i ne prikazuju pravo stanje porodice, jer nikada nije dolazio ni jedan sudski veštak niti je Centar za socijalni rad Malo Crniće bilo šta preduzeo kako bi im pomogli da poboljšaju uslove života.

U selu za Željka i njegovu porodicu svi imaju samo reči hvale. U seoskoj prodavnici rekli su nam da porodica Topavlović-Hlipec jeste da je možda siromašna porodica u selu, ali to je porodica koja ne zaslužuje da im se dete oduzme, a Centar je zapravo sve učinio da tako bude.

https://i2.wp.com/www.tpknews.com/wp-content/uploads/2020/10/kuca-porodice-topavlovic-aljudovo.jpg?w=620&ssl=1

Kuća porodice Topavlović-Hlipec/Foto: TPKNEWS

– Željko je ratni veteran koji je bio ranjen 99 godine na Kosovu braneći svoju državu od NATO agresora, a ta ista država danas mu je oduzela dete zbog navodne loše materijalne situacije – kaže naš sagovornik, i dodaje da se direktorka Centra Dijana Mirković sada sveti Željku, jer je otprilike pre 20 godina dok je radila kao pedagog u školi, izdala nalog da se jednoj porodici iz sela oduzmu deca. Željko je tada u selu sakupio meštane i sprečio to izvršenje.

Inače, Elenka Hlipec je državljanka Srbije rodom iz Vojvodine a deo je Slovačke nacionalne manjine u Srbiji, dok je Željko državljanin Srbije koji je deo Vlaške nacionalne manjine u Srbiji.

Leave a Reply